Koning Albert en Delphine Boël: een reconstructie van de hele zaak

Albert en Sybille op vakantie. Delphine Boël probeert al sinds 2013 te bewijzen dat Albert haar vader is.
Vier Albert en Sybille op vakantie. Delphine Boël probeert al sinds 2013 te bewijzen dat Albert haar vader is.
Koning Albert II van België heeft na het zien van een DNA-test, toegegeven dat hij de biologische vader van Delphine Boël is. Het hoogste rechtscollege van België, het Hof van Cassatie, verwierp zijn cassatieberoepen waarmee hij de bekendmaking van de DNA-analyse probeerde te voorkomen. Daarmee hebben we nu eindelijk een ontknoping van de saga die in de jaren ‘60 begon. Een reconstructie.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Juni 1966

Eerst terug naar het begin: in de zomer van 1966 reist de toen 32 jarige prins Albert naar Griekenland. Hij ontmoet er de 25-jarige Sybille de Selys Longchamps, de dochter van de ambassadeur. Allebei hebben ze in die tijd een “triest en moeilijk huwelijksleven”, verklaart zij later zelf in een interview. Sybille bevalt hem zo dat Albert in Athene blijft. “Op het einde van zijn vakantie wilde hij dansen. Toen zei hij dat hij van me hield. Ik antwoordde dat dat belachelijk was.” 

In december van 1966 zien de twee elkaar terug bij gemeenschappelijke vrienden. Paola is ook aanwezig, maar Albert krijgt het zo geregeld dat Sybille aan zijn rechterkant zit. Vanaf dan duiken de twee regelmatig op in elkaars gezelschap. 

Maart 1967
In maart van 1967 vertrekken Albert en Sybille samen op skireis. Voor haar begint hun liefdevolle verhaal daar pas echt. Hun relatie ontwikkelt zich steeds verder, Sybille raakt in verwachting van Albert. 

Februari 1968

Hun dochter Delphine komt ter wereld. Albert brengt Paola op de hoogte, Sybille verlaat haar echtgenoot Jacques Boël. Zij pakt haar koffers en verhuist naar Ukkel, waar Albert dagelijks op bezoek komt. Albert, Sybille en Delphine gaan dat jaar ook samen op vakantie. Voor Delphine is hij “een vriend van haar moeder”. Delphine noemt Albert steevast ‘Papillon’. Volgens de barones erkende Albert zijn kind ook stilzwijgend, door haar met Kerstmis en bij verjaardagen cadeautjes op te sturen.

(lees verder onder de foto)

Albert tijdens zijn vakantie.
Vier Albert tijdens zijn vakantie.

1976

De geheimhouding wordt Sybille langzaam maar zeker te veel, waarop ze ons land wil verlaten. Albert bedaart de gemoederen en laat haar weten dat hij zal scheiden van Paola. Een klein leger juristen wordt ingeschakeld en na maanden onderhandelen geven zowel koning Boudewijn als toenmalig premier Leo Tindemans hun goedkeuring voor de echtscheiding.

De voorwaarden zijn echter zwaar: volgens de regeling zou Paola de kinderen krijgen. Bovendien zou Albert zijn dotatie verliezen en zouden Filip, Astrid en Laurent Sybille niet meer mogen zien tijdens de ontmoetingen met Albert. “Die zin heeft mij doen breken. De kinderen waren toen nog jong, ik zou de slechte zijn”, aldus Sybille later. Ze blaast op het laatste nippertje de scheiding af en trekt in 1977 naar Londen met Delphine. 

(lees verder onder de foto)

In 1970 publiceerde het blad Gente beeld van Albert en Sybille in Parijs.
Kos In 1970 publiceerde het blad Gente beeld van Albert en Sybille in Parijs.

1982 tot 1984

Albert is niet opgezet met de beslissing van Sybille. Hij blijft haar evenwel bezoeken, en geeft zelfs de opdracht een directe telefoonlijn te installeren tussen zijn residentie en de hare. In 1982 hertrouwt Sybille met een Britse edelman. Maar Albert blijft haar bezoeken en bellen. Mét medeweten van de partner van Sybille, menen sommigen zelfs. 

Het blijft duren tot in 1984. Tijdens zijn allerlaatste bezoek vertelt Albert dat Paola en hij hun 25ste huwelijksverjaardag zullen vieren. Er komt zo een einde aan hun romance die achttien jaar geduurd heeft. De telefoonlijn wordt afgesloten, en Sybille en Albert gaan elk hun eigen weg. 

1985

Pas in 1985, wanneer Delphine al zeventien jaar oud is, vertelt Sybille haar dochter wie haar vader is. “Op haar achtste of negende zou zo’n geheim veel te zwaar gewogen hebben”, bekende Sybille tijdens een openhartig interview over haar achttien jaar lange affaire met de koning. Het duurt echter nog 14 jaar tot het nieuws ook publiekelijk bekend wordt gemaakt. 

Sybille vertelde haar kant van het verhaal in de VIER-documentaire ‘Onze dochter heet Delphine’.
VIER Sybille vertelde haar kant van het verhaal in de VIER-documentaire ‘Onze dochter heet Delphine’.
Sybille vertelde haar kant van het verhaal in de VIER-documentaire ‘Onze dochter heet Delphine’.
VIER Sybille vertelde haar kant van het verhaal in de VIER-documentaire ‘Onze dochter heet Delphine’.

1999

Kort voor het huwelijk van Filip en Mathilde barst de bom: het bestaan van Delphine wordt wereldkundig gemaakt via een boek van royaltykenner Mario Danneels. Albert, inmiddels koning, geeft amper een krimp. Nadat het boek in de rekken lag, kreeg Delphine opeens geen koninklijke geschenken meer. Wanneer er met kerst 2000 niks komt, besluit Delphine haar vader op te bellen. Die zou er geen oren voor hebben: “Jij bent mijn dochter niet”, zegt Albert en haakt de hoorn in.

17 juni 2013

Delphine Boël sleept zowel koning Albert, Filip als prinses Astrid voor de rechter. Boël vraagt dat de rechter hen alle drie verplicht een DNA-staal af te staan, om zo aan te kunnen tonen dat ze wel degelijk een dochter is van de vorst. Later gaat Delphine door met de juridische strijd en dagvaardt ze koning Albert opnieuw. Albert is op dat moment immers niet langer staatshoofd en kan als gewone burger dus ook zijn onschendbaarheid niet meer inroepen. Omdat Delphine nu Albert zelf kan dagvaarden, heeft ze geen DNA-staal meer nodig van Filip en Astrid.

September 2014

Die eerste zaak tegen Albert, Filip en prinses Astrid wordt voor de rechtbank afgesloten op 3 september 2013. Iets meer dan een jaar later, op 23 september 2014, vindt de eerste zitting plaats van de nieuwe rechtszaak, tegen Albert alleen. De zes advocaten van Delphine pleiten zeven uur lang. Maar Albert laat het niet aan zijn hart komen: hij en Paola genieten op dat moment van een vakantie in het buitenland. 

(lees verder onder de foto’s)

Delphine tijdens de zaak in 2014.
BELGA Delphine tijdens de zaak in 2014.
Delphine tijdens de zaak in 2014.
BELGA Delphine tijdens de zaak in 2014.

Februari 2016

Boël haalt haar slag thuis: het Grondwettelijk Hof geeft haar over de hele lijn gelijk. Elke Belg heeft het recht te weten wie zijn ouders zijn, zo oordelen de rechters. Boël kan haar zaak voortzetten. 

21 februari 2017

Weer een jaar later wordt de rechtszaak door de Brusselse familierechtbank ten gronde behandeld. De rechter belooft dat hij “zo spoedig mogelijk” uitspraak zal doen. Die bleek al snel vernietigend te zijn voor Delphine: biologische band of niet, volgens de rechtbank is Albert II niet de wettelijke vader van Delphine Boël. De kunstenares gaat in beroep tegen de uitspraak.

Juni 2018

Het Brusselse hof van beroep beslist: het is niet nodig om bij Jacques Boël, wettelijke vader van Delphine Boël, een nieuwe DNA-test af te nemen. Het gerecht oordeelt dat er een familiale band bestond tussen Jacques Boël, en de dochter, die zich gedurende vele jaren als dusdanig hebben gedragen en voorgehouden. Of koning Albert II een DNA-test zal moeten afleggen, wordt pas op een volgende zitting in september beslist. Het vaderschap van Jacques Boël moet immers éérst geannuleerd worden, voor er geëist kan worden dat iemand anders een DNA-test aflegt.

Oktober 2018

Boël krijgt gelijk. Het hof van beroep in Brussel beslist dat koning Albert II binnen drie maanden een DNA-test moet ondergaan. Om dat hard te maken werd door de advocaten van Delphine een dwangsom van 5.000 euro per dag gevraagd. Toch heeft koning Albert II nog steeds geen afspraak bij de expert vastgelegd. Hij wacht het finale advies af van zijn advocaat die onderzoekt of hij in cassatie kan gaan tegen het arrest van het hof van beroep.

BELGA

Februari 2019

De rechter buigt zich over het feit of cassatieberoep opschortend werkt - en dus koning Albert voorlopig vrijstelt van het afstaan van een DNA-staal - of niet. Voor de advocaten van Boël is dat duidelijk niet het geval. Zij zeggen dat de koning dus een staal moet afgeven. Maar de advocaten van de koning willen wachten op de uitspraak van het Hof van Cassatie.

Maart 2019

Eind maart duikt Delphine Boël persoonlijk op aan het Justitiepaleis in Brussel voor een zitting over het DNA-staal. Haar advocaten oordelen nogmaals dat het cassatieberoep niet opschortend werkt voor het DNA-onderzoek. Midden mei zou Koning Albert II te weten komen of hij nu al DNA zal moeten afstaan, of dat hij dit pas moet doen na een beslissing van Hof van Cassatie die in zijn nadeel uitdraait. 

16 mei 2019

In mei krijgen ze gelijk van de rechter. In het arrest van het hof van beroep staat dat koning Albert II zijn DNA moet afstaan om het te vergelijken met dat van Delphine Boël. Als hij zich niet aan die beslissing houdt, moet hij een dwangsom van 5.000 euro per dag betalen. Alain Berenboom, de advocaat van koning Albert, kan nog niet zeggen of zijn cliënt inderdaad DNA laat afnemen. Maar hij laat in een eerste reactie aan onze krant weten dat de koning zich niet verzet tegen een DNA-test.

In het arrest staat ook dat de resultaten van het onderzoek niet zullen bekendgemaakt worden voor er een nieuwe zittingsdatum is vastgelegd. De datum van die zitting hangt af van de beslissing van het Hof van Cassatie over het cassatieberoep dat tegen de twee eerdere arresten werd ingesteld.

(lees verder onder de foto)

Belga

28 mei 2019

Koning Albert II geeft een DNA-staal af. Het voormalige staatshoofd komt daarmee tegemoet aan het arrest van het hof van beroep en moet geen dwangsommen betalen. 

Een expert gaat over tot de vergelijkende analyses, maar daarover zal dus niet gecommuniceerd worden aan de partijen of de rechtbank. De resultaten worden bijgehouden tot het hof opnieuw samenkomt of de zaak wordt doorverwezen, en blijven tot dan strikt vertrouwelijk.

November 2019

De advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie pleit om de cassatieberoepen van Albert II in de zaak te verwerpen. Dat lijkt goed nieuws voor Boël, al is de overwinning geen zekerheid voor de kunstenares. Het Hof moet dat advies immers niet volgen. Op een beslissing van het Hof moet ze nog wachten tot 13 december. 

(lees verder onder de foto)

BELGA

13 december 2019

Het Hof van Cassatie verwerpt de cassatieberoepen die Albert II had ingesteld tegen twee arresten van het Brusselse hof van beroep. Het dossier keert nu terug naar het hof van beroep, en de resultaten van het DNA-onderzoek kunnen bekendgemaakt worden.

“Zijne majesteit koning Albert II neemt, met respect voor de instellingen van het land en justitie, akte van dit arrest”, reageert zijn advocaat. “De procedure waar nu een einde aan komt, ging over Delphine Boël en haar wettelijke vader Jacques Boël. Het arrest van het hof van beroep dat oordeelde dat Jacques Boël niet de wettelijke vader is, is nu definitief. Koning Albert is tegen zijn wil in die procedure gemengd, hoewel de Belgische wetgeving dat niet verplichtte.”

“Het Hof van Cassatie heeft geoordeeld dat koning Albert vreemd was aan de betwisting van het vaderschap van Delphine Boël”, gaat meester Berenboom verder. “Dat betekent dat zijn standpunt tot nu toe niet gehoord kon worden. Nu begint een tweede luik in deze zaak, waarin Delphine Boël zal pogen om het vaderschap van koning Albert II te laten vaststellen. Het is nu pas dat de koning zijn argumenten zal kunnen ontwikkelen.”

BELGA

27 januari 2020

Koning Albert II is de biologische vader van Delphine Boël, zo wijst het opgelegde DNA-onderzoek uit. Dat laat zijn advocaat, Alain Berenboom, weten. De koning zal ook niet langer juridisch betwisten dat hij de wettelijke vader is.

Naar aanleiding van het recente nieuws zal VIER op dinsdag 28 januari de tweedelige documentaire ‘Onze Dochter Heet Delphine’ opnieuw integraal uitzenden om 22:15 uur. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sven Stolk

  Zijn we niet blij met ons Koningshuis? Morgen laat ik men geliefd toetje maar liggen in de winkel want overmorgen moet ik nog wat meer belasting betalen voor dat huis. Alle burgers betalen die soap en de schandalige fratsen die nu maar bekend zijn. Hoeveel zaken weten we zelfs nog niet en wat het gekost heeft. Ze zijn een voorbeeld voor de burger. Ergste is de burger kan er niets aan veranderen alleen betalen, voor wat?

 • mich lee

  Mitterand zou zeggen 'Et alors?' en gelijk had hij. Of hoe klein je kan zijn als vorst dat je je dochter niet erkend.

 • Dina Vernaillen

  Gewoon schandalig voor een koning dan nog wel ! Moesten hem verplichten om dna af te staan en het laten onderzoeken in een onafhankelijk ziekenhuis i p v het ziekenhuis waar zijn volledig medisch dossier zit . Indien Albert er het plezier aan gehad heeft moet hij nu maar de gevolgen dragen !maar ja met een titel en geld kun je in belgie alles bekomen ! Groot gelijk heb je Delphine. Je vraagt toch gewoon om erkenning wat doodnormaal is voor een kind.

 • Dian Jans

  Wat is Albert een harteloze koele man om rozijn dochter in de steek te laten.Teouwen duidelijk te zien, Delfiene en Astrid lijken heel hard op elkaar !

 • Carla Van Geel

  Roman in het kort: een man die wel zijn dochter als zodanig behandeld tot er een boek geschreven wordt dat helemaal niet zo lief lijkt te zijn voor de vader die geen cadeautje meer stuurt en dan onverwacht koning in de media negatief afgeschilderd wordt door 'de dochter' en haar moeder. Welke vader die zich in stilte wel om zijn dochter bekommerde kan alle beledigingen en vernederingen in de pers gegooid slikken en de lieve vader blijven?