Koning Albert en Delphine Boël: een reconstructie van de hele zaak

EPA
Het hof van beroep in Brussel heeft beslist: koning Albert II moet een dwangsom van 5.000 euro per dag betalen als hij geen DNA-staal afstaat in de zaak-Boël. Het hof volgt daarmee de advocaten van Delphine Boël, die al sinds 2013 probeert te bewijzen dat Albert haar vader is. Een reconstructie.

Zal koning Albert II zijn DNA effectief afstaan? De komende weken moeten het uitwijzen. Omdat Delphine geboren is in 1968 en haar advocaten op basis van het afstammingsrecht van 2007 hebben gepleit in de rechtbank, zou de koning in cassatie zo het vonnis kunnen laten vernietigen. Of dat lukt moet de toekomst uitwijzen, maar hoe dan ook breekt er zo alweer een nieuwe episode aan in de saga die in de jaren 60 begon en nog steeds aansleept.

Juni 1966

Eerst terug naar het begin: in de zomer van 1966 reist de toen 32 jarige prins Albert naar Griekenland. Hij ontmoet er de 25-jarige Sybille de Selys Longchamps, de dochter van de ambassadeur. Allebei hebben ze in die tijd een “triest en moeilijk huwelijksleven”, verklaart zij later zelf in een interview. Sybille bevalt hem zo dat Albert in Athene blijft. “Op het einde van zijn vakantie wilde hij dansen. Toen zei hij dat hij van me hield. Ik antwoordde dat dat belachelijk was.” 

In december van 1966 zien de twee elkaar terug bij gemeenschappelijke vrienden. Paola is ook aanwezig, maar Albert krijgt het zo geregeld dat Sybille aan zijn rechterkant zit. Vanaf dan duiken de twee regelmatig op in elkaars gezelschap. 

Maart 1967

In maart van 1967 vertrekken Albert en Sybille samen op skireis. Voor haar begint hun liefdevolle verhaal daar pas echt. Hun relatie ontwikkelt zich steeds verder, Sybille raakt in verwachting van Albert. 

Februari 1968

Hun dochter Delphine komt ter wereld. Albert brengt Paola op de hoogte, Sybille verlaat haar echtgenoot Jacques Boël. Zij pakt haar koffers en verhuist naar Ukkel, waar Albert dagelijks op bezoek komt. Albert, Sybille en Delphine gaan dat jaar ook samen op vakantie. Voor Delphine is hij “een vriend van haar moeder”. Delphine noemt Albert steevast ‘Papillon’. Volgens de barones erkende Albert zijn kind ook stilzwijgend, door haar met Kerstmis en bij verjaardagen cadeautjes op te sturen.

(lees verder onder de foto’s)

Albert en Sybille op vakantie.
Vier Albert en Sybille op vakantie.
Albert tijdens zijn vakantie.
Vier Albert tijdens zijn vakantie.
In 1970 publiceerde het blad Gente beeld van Albert en Sybille in Italië.
Kos In 1970 publiceerde het blad Gente beeld van Albert en Sybille in Italië.

1976

De geheimhouding wordt Sybille langzaam maar zeker te veel, waarop ze ons land wil verlaten. Albert bedaart de gemoederen en laat haar weten dat hij zal scheiden van Paola. Een klein leger juristen wordt ingeschakeld en na maanden onderhandelen geven zowel koning Boudewijn als toenmalig premier Leo Tindemans hun goedkeuring voor de echtscheiding.

De voorwaarden zijn echter zwaar: volgens de regeling zou Paola de kinderen krijgen. Bovendien zou Albert zijn dotatie verliezen en zouden Filip, Astrid en Laurent Sybille niet meer mogen zien tijdens de ontmoetingen met Albert. “Die zin heeft mij doen breken. De kinderen waren toen nog jong, ik zou de slechte zijn”, aldus Sybille later. Ze blaast op het laatste nippertje de scheiding af en trekt in 1977 naar Londen met Delphine. 

1982 tot 1984

Albert is niet opgezet met de beslissing van Sybille. Hij blijft haar evenwel bezoeken, en geeft zelfs de opdracht een directe telefoonlijn te installeren tussen zijn residentie en de hare. In 1982 hertrouwt Sybille met een Britse edelman. Maar Albert blijft haar bezoeken en bellen. Mét medeweten van de partner van Sybille, menen sommigen zelfs. 

Het blijft duren tot in 1984. Tijdens zijn allerlaatste bezoek vertelt Albert dat Paola en hij hun 25ste huwelijksverjaardag zullen vieren. Er komt zo een einde aan hun romance die achttien jaar geduurd heeft. De telefoonlijn wordt afgesloten, en Sybille en Albert gaan elk hun eigen weg. 

1985

Pas in 1985, wanneer Delphine al zeventien jaar oud is, vertelt Sybille haar dochter wie haar vader is. “Op haar achtste of negende zou zo’n geheim veel te zwaar gewogen hebben”, bekende Sybille tijdens een openhartig interview over haar achttien jaar lange affaire met de koning. Het duurt echter nog 14 jaar tot het nieuws ook publiekelijk bekend wordt gemaakt. 

Sybille vertelde haar kant van het verhaal in de VIER-documentaire ‘Onze dochter heet Delphine’.
VIER Sybille vertelde haar kant van het verhaal in de VIER-documentaire ‘Onze dochter heet Delphine’.
Sybille vertelde haar kant van het verhaal in de VIER-documentaire ‘Onze dochter heet Delphine’.
VIER Sybille vertelde haar kant van het verhaal in de VIER-documentaire ‘Onze dochter heet Delphine’.

1999

Kort voor het huwelijk van Filip en Mathilde barst de bom: het bestaan van Delphine wordt wereldkundig gemaakt via een boek van royaltykenner Mario Danneels. Albert, inmiddels koning, geeft amper een krimp. Nadat het boek in de rekken lag, kreeg Delphine opeens geen koninklijke geschenken meer. Wanneer er met kerst 2000 niks komt, besluit Delphine haar vader op te bellen. Die zou er geen oren voor hebben: “Jij bent mijn dochter niet”, zegt Albert en haakt de hoorn in.

17 juni 2013

Delphine Boël sleept zowel koning Albert, Filip als prinses Astrid voor de rechter. Boël vraagt dat de rechter hen alle drie verplicht een DNA-staal af te staan, om zo aan te kunnen tonen dat ze wel degelijk een dochter is van de vorst. Later gaat Delphine door met de juridische strijd en dagvaardt ze koning Albert opnieuw. Albert is op dat moment immers niet langer staatshoofd en kan als gewone burger dus ook zijn onschendbaarheid niet meer inroepen. Omdat Delphine nu Albert zelf kan dagvaarden, heeft ze geen DNA-staal meer nodig van Filip en Astrid.

September 2014

Die eerste zaak tegen Albert, Filip en prinses Astrid wordt voor de rechtbank afgesloten op 3 september 2013. Iets meer dan een jaar later, op 23 september 2014, vindt de eerste zitting plaats van de nieuwe rechtszaak, tegen Albert alleen. De zes advocaten van Delphine pleiten zeven uur lang. Maar Albert laat het niet aan zijn hart komen: hij en Paola genieten op dat moment van een vakantie in het buitenland. 

(lees verder onder de foto’s)

Delphine tijdens de zaak in 2014.
BELGA Delphine tijdens de zaak in 2014.
Delphine tijdens de zaak in 2014.
BELGA Delphine tijdens de zaak in 2014.

Februari 2016

Boël haalt haar slag thuis: het Grondwettelijk Hof geeft haar over de hele lijn gelijk. Elke Belg heeft het recht te weten wie zijn ouders zijn, zo oordelen de rechters. Boël kan haar zaak voortzetten. 

21 februari 2017

Weer een jaar later wordt de rechtszaak door de Brusselse familierechtbank ten gronde behandeld. De rechter belooft dat hij “zo spoedig mogelijk” uitspraak zal doen. Die bleek al snel vernietigend te zijn voor Delphine: biologische band of niet, volgens de rechtbank is Albert II niet de wettelijke vader van Delphine Boël. De kunstenares gaat in beroep tegen de uitspraak.

Juni 2018

Het Brusselse hof van beroep beslist: het is niet nodig om bij Jacques Boël, wettelijke vader van Delphine Boël, een nieuwe DNA-test af te nemen. Het gerecht oordeelt dat er een familiale band bestond tussen Jacques Boël, en de dochter, die zich gedurende vele jaren als dusdanig hebben gedragen en voorgehouden. Of koning Albert II een DNA-test zal moeten afleggen, wordt pas op een volgende zitting in september beslist. Het vaderschap van Jacques Boël moet immers éérst geannuleerd worden, voor er geëist kan worden dat iemand anders een DNA-test aflegt.

Oktober 2018

Boël krijgt gelijk. Het hof van beroep in Brussel beslist dat koning Albert II binnen drie maanden een DNA-test moet ondergaan. Om dat hard te maken werd door de advocaten van Delphine een dwangsom van 5.000 euro per dag gevraagd. Toch heeft koning Albert II nog steeds geen afspraak bij de expert vastgelegd. Hij wacht het finale advies af van zijn advocaat die onderzoekt of hij in cassatie kan gaan tegen het arrest van het hof van beroep.

BELGA

Februari 2019

De rechter buigt zich over het feit of cassatieberoep opschortend werkt - en dus koning Albert voorlopig vrijstelt van het afstaan van een DNA-staal - of niet. Voor de advocaten van Boël is dat duidelijk niet het geval. Zij zeggen dat de koning dus een staal moet afgeven. Maar de advocaten van de koning willen wachten op de uitspraak van het Hof van Cassatie.

Maart 2019

Eind maart dook Delphine Boël persoonlijk op aan het Justitiepaleis in Brussel voor een zitting over het DNA-staal. Haar advocaten oordeelden nogmaals dat het cassatieberoep niet opschortend werkt voor het DNA-onderzoek. Midden mei zou Koning Albert II te weten komen of hij nu al DNA zal moeten afstaan, of dat hij dit pas moet doen na een beslissing van hof van cassatie die in zijn nadeel uitdraait. 

Vandaag, 16 mei 2019

Vandaag kregen ze gelijk van de rechter. In het arrest van het hof van beroep staat dat koning Albert II zijn DNA moet afstaan om het te vergelijken met dat van Delphine Boël. Als hij zich niet aan die beslissing houdt, moet hij een dwangsom van 5.000 euro per dag betalen. 

BELGA33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mich lee

  Mitterand zou zeggen 'Et alors?' en gelijk had hij. Of hoe klein je kan zijn als vorst dat je je dochter niet erkend.

 • Dina Vernaillen

  Gewoon schandalig voor een koning dan nog wel ! Moesten hem verplichten om dna af te staan en het laten onderzoeken in een onafhankelijk ziekenhuis i p v het ziekenhuis waar zijn volledig medisch dossier zit . Indien Albert er het plezier aan gehad heeft moet hij nu maar de gevolgen dragen !maar ja met een titel en geld kun je in belgie alles bekomen ! Groot gelijk heb je Delphine. Je vraagt toch gewoon om erkenning wat doodnormaal is voor een kind.

 • Dian Jans

  Wat is Albert een harteloze koele man om rozijn dochter in de steek te laten.Teouwen duidelijk te zien, Delfiene en Astrid lijken heel hard op elkaar !

 • Carla Van Geel

  Roman in het kort: een man die wel zijn dochter als zodanig behandeld tot er een boek geschreven wordt dat helemaal niet zo lief lijkt te zijn voor de vader die geen cadeautje meer stuurt en dan onverwacht koning in de media negatief afgeschilderd wordt door 'de dochter' en haar moeder. Welke vader die zich in stilte wel om zijn dochter bekommerde kan alle beledigingen en vernederingen in de pers gegooid slikken en de lieve vader blijven?

 • Cesar De Wilde

  Een buiten echtelijke relatie hebben kan soms plezant zijn tot zolang de ene of de andere niet te dicht bij de familie komen. Dan wordt hormonen liefde soms vijandschap.