Kleine kans op koninklijke huwelijken in 2014

Prins Jaime de Bourbon de Parme en Viktoria Cservenyak.
ANP Prins Jaime de Bourbon de Parme en Viktoria Cservenyak.
De meeste Europese koninklijke families tellen haast geen ongehuwde vrijgezellen meer. In 2013 waren er daarom maar weinig koninklijke huwelijken en dat zal in 2014 er niet op beteren.

In Nederland was het prins Jaime de Bourbon de Parme die de aandacht trok. Op 12 augustus werd zijn verloving bekendgemaakt met de in Hongarije geboren maar grotendeels in Nederland opgegroeide Viktória Cservenyák. Het nieuws werd snel overschaduwd door het overlijden van Jaimes neef prins Friso later die dag.

Zweden
Het huwelijk van prinses Madeleine van Zweden op 8 juni met de Britse-Amerikaan Chris O'Neill werd ook snel gevolgd door de melding dat de prinses in verwachting was. De plechtigheid in Stockholm trok minder belangstelling dan het huwelijk van kroonprinses Victoria en Daniel Westling 3 jaar eerder, maar dat was gezien de positie van Madeleine als jongste dochter van het Zweedse koningspaar ook logisch. Koninklijke gasten waren er met name uit Scandinavië zelf.

Luxemburg
Prins Félix, de tweede zoon van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg, huwde op 21 september in het Franse Saint-Maximin-la-Sainte-Baume met de van oorsprong Duitse Claire Lademacher. "We denken met vreugde terug aan die dag", aldus Henri in zijn kersttoespraak, waarin hij ook zijn dank uitsprak voor alle gelukwensen.

Monaco
Andrea Casiraghi, na zijn moeder prinses Caroline voorlopig tweede in de lijn van troonopvolging van Monaco, trouwde eind augustus in het prinselijk paleis, buiten het zicht van de camera's met Tatiana Santo Domingo. Het paar kreeg in maart al zijn eerste kind, Sasha.

Prinses Madeleine van Zweden.
AFP Prinses Madeleine van Zweden.
Adrea Casiraghi, de zoon van Prinses Caroline en zijn partner Tatiana Santo Domingo.
AFP Adrea Casiraghi, de zoon van Prinses Caroline en zijn partner Tatiana Santo Domingo.