Kersttoespraak zoals we koning Filip kennen: voorzichtig

De koning snakt naar stabiliteit

Ook het klimaat was een thema in zijn toespraak. Na de kritiek van vorig jaar bleef de open haard wijselijk uit.
BELGA Ook het klimaat was een thema in zijn toespraak. Na de kritiek van vorig jaar bleef de open haard wijselijk uit.
De kerstboodschap van koning Filip was er één zoals we hem kennen: kort en voorzichtig. "Als je bezig bent met de tweede langste regeringsvorming in de Belgische geschiedenis wil je uiteraard geen aanstoot geven", zegt politiek analist Carl Devos (UGent).

Koning Filip raakte in zijn toespraak meerdere thema's aan, zoals het klimaat, de stijgende armoede en geweld. Als vader van vier tieners sprak hij ook zijn bekommernis uit over alcoholmisbruik bij jongeren. Over de politieke impasse waarin ons land verzeild is geraakt, zei hij: "Het is van wezenlijk belang dat zo snel mogelijk een volwaardige federale regering wordt gevormd, die evenwichtige beslissingen kan nemen, die eensgezind en standvastig worden gedragen. Dat is wat wij nu allemaal verwachten."

200 dagen later...

"Zijn oproep voor een snelle regeringsvorming is geen verrassing", zegt politicoloog Carl Devos (UGent). "Ik vind dat koning Filip het heel zachtjes uitdrukt. Wat hij zegt, wordt natuurlijk onder een vergrootglas gelegd. Daarom is hij heel voorzichtig, zoals hij altijd al is geweest. De woorden 'zo snel mogelijk' zijn eigenlijk een understatement. Hij zou veel scherper kunnen zijn én nog diplomatisch blijven. De koning wenst al langer dat er een regering op de been wordt gebracht die een meerderheid heeft in de twee landsdelen. Dat blijkt ook uit zijn opdrachten en aanduidingen tijdens de voorbije tweehonderd dagen, waarbij het gros van de tijd werd besteed om de twee partijen langs beide kanten van de taalgrens, N-VA en PS, met elkaar te verzoenen."

Een akkoord, aub.

"Als je dat vanuit zijn perspectief als staatshoofd bekijkt, is dat zeer begrijpelijk. Wanneer er een federale regering zou komen met een sterke ondervertegenwoordiging langs Vlaamse kant - en dat zou wel eens kunnen - dan is dat geen investering in de stabiliteit van het land en dus ook niet van de monarchie. Als je dan weer vier jaar beleid krijgt dat niet wordt gedragen of heel fel wordt bevochten vanuit centrumrechts en rechts Vlaanderen, zou dat in 2024 wel eens heel raar kunnen uitdraaien. Daarom is het begrijpelijk dat hij in eerste instantie de twee grote blokken oproept om alstublieft een akkoord te vinden. Niet dat hij voor PS of N-VA wil rijden, maar gewoon omdat hij wil dat er een regering komt die een grote meerderheid heeft in de twee taalgroepen."

Van crisis naar crisis

Devos wijst erop dat Filip als koning nog maar nauwelijks federale stabiliteit heeft gekend. "Sinds de verkiezingen van 2007 hebben we de ene crisis na de andere gehad, met Leterme I, Van Rompuy en Leterme II", zegt Devos. "Daarna volgden vervroegde verkiezingen in 2010, waarna we een wereldrecord regeringsvorming hebben gehad. Die regering Di Rupo heeft het vervolgens wel helemaal uitgezongen in een verkorte legislatuur. Vervolgens hadden we de regering-Michel die vervroegd ten val kwam. Kortom: alleen maar politieke instabiliteit. Daarom kan ik me inbeelden dat de koning zoiets heeft van: 'Komaan, jongens, hoog tijd voor een federale regering.' En dat kan het best gebeuren als de twee grootste partijen erin zitten, ook al is dat moeilijk."
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Philippaerts

  Natuurlijk wil die kerel zo snel mogelijk een regering dan is hij van de miserie af. Maar uiteindelijk moet hij niets doen dan wat namen bijeenzoeken. Wie kunnen we nu nog op pad sturen. En daar staat dan ook nog een leger aan raadgevers ter beschikking. Maak het federale zo klein mogelijk en maak geen federale regering, laat de deelregeringen samen het weinig gemeenschappelijke regelen. Het rampzalige is natuurlijk de staatsschuld, die geen enkele bewegingsvrijheid toelaat. Besparen staat boven

 • Karine Roeland

  Als hij zo bekommert is in verband met armoede, waarom dan geen deel van zijn dotatie afstaan? Het is gemakkelijk om een briefje voor te lezen en dan in luxe verder leven. Hij heeft geen enkele feeling met wat er onder de mensen leeft, dat heb je als je in het juiste nest geboren word. Een mooie geste zou zijn om dotatie van prinsjes en prinsesjes af te schaffen, de zijne wat te minderen. Maar dat is een utopie, het zijn steeds anderen die moeten besparen, zolang de elite maar verder in luxe kan

 • ALAIN CATRY

  De koning zal het land redden ! En wij mogen ook rekenen op Elisabeth !

 • raymond van der craen

  Sire in afwachting dat er een federale regering komt kun je toch al iets doen aan armoedebestrijding waar je zo bezorgd over bent en dit zeker als ik de dotatie van het koningshuis zie. Die bedroeg in 2019 liefst 36.614.000 euro en dan spreken we nog niet over het bijpassen van de tekorten bij de koninklijke schenking.