Japanse prinses doet troonsafstand om te trouwen met de liefde van haar leven

Prinses Mako, de oudste kleindochter van keizer Akihito, kondigt haar verloving met studiegenoot Kei Komuro aan. Door het huwelijk verliest de vrouw haar plek in het keizerlijk huis.
epa Prinses Mako, de oudste kleindochter van keizer Akihito, kondigt haar verloving met studiegenoot Kei Komuro aan. Door het huwelijk verliest de vrouw haar plek in het keizerlijk huis.
De verloving van de Japanse prinses Mako, de kleindochter van keizer Akihito, met haar studiegenoot Kei Komuro is zondagmorgen lokale tijd officieel aangekondigd. De 25-jarige prinses leerde haar eveneens 25-jarige aanstaande zo'n vijf jaar geleden kennen tijdens een feestje. Beiden studeerden destijds aan de International Christian University in Tokio. Volgens Japanse media ging Kei jaren geleden al op zijn knieën. Het huwelijk betekent dat de prinses haar plek in het keizerlijk huis verliest.

Mako trouwt volgens het Hofagentschap mogelijk volgend jaar in het najaar. Het hof is dolgelukkig, stelde een woordvoerder. "Kei Komuro is een respectabel persoon en de juiste echtgenoot voor prinses Mako."

Keizer Akihito gaf zondagochtend lokale tijd zijn toestemming voor het huwelijk, waarna het Keizerlijk Hofagentschap de verloving aankondigde.

Noodweer
Mako en Kei, die zondag voor het eerst samen voor de pers verschenen, wilden hun verloving aanvankelijk begin juli bekendmaken. Daarmee werd gewacht toen noodweer het zuiden van Japan trof en meerdere levens eiste. Volgens Kyodo vindt het huwelijk van de prinses plaats voordat keizer Akihito aftreedt. De keizer woont de bruiloft waarschijnlijk bij, wat hem de eerste keizer maakt die in het moderne Japan bij de huwelijksvoltrekking van een kleinkind is.

Burgers
De 83-jarige keizer gaf vorig jaar zomer aan afstand te willen doen van de troon. De Japanse regering maakt een uitzondering voor Akihito, volgens de wet moet een keizer regeren tot zijn dood. Naar verwachting treedt Akihito eind 2018 of begin 2019 af.

Na haar jawoord verdwijnt Mako automatisch uit het keizershuis. Prinsen kunnen na hun huwelijk lid blijven, maar prinsessen worden burgers. Na de bruiloft telt het Japanse keizershuis nog achttien leden, inclusief keizer Akihito.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.