Japanse keizer Akihito treedt vandaag af

De Japanse keizer Akihito.
EPA De Japanse keizer Akihito.
De Japanse keizer Akihito treedt vandaag af tijdens een ceremoniële viering in het keizerlijke paleis in Tokio. Hij wordt de eerste Japanse keizer sinds Kokaku in 1817 die nog bij leven plaats maakt voor zijn opvolger, zijn zoon Naruhito. De keizer vertolkt een vooral ceremoniële rol in Japan, met een focus op publiek engagement met de burgers en de ontmoeting van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 85-jarige Akihito is al sinds 1989 de 125ste keizer is van Japan. Hij had al in de zomer van 2016 laten weten dat hij om gezondheidsredenen afstand wilde doen van de "chrysanten troon". Een dergelijke troonsafstand is eigenlijk niet voorzien in de Japanse wetgeving. De Japanse regering heeft een eenmalige wet moeten afkondigen om dit mogelijk te maken.

Het is nu aan kroonprins Naruhito.
REUTERS Het is nu aan kroonprins Naruhito.

Op woensdag 1 mei zal de 59-jarige Naruhito het keizerschap, een ceremoniële functie, overnemen. Zijn aantreden betekent meteen ook het begin van een nieuw keizerlijk tijdperk. De Japanse regering maakte al bekend dat het tijdperk de naam "Reiwa" zal krijgen. Volgens de officiële vertaling die het Japanse overheid liet verspreiden, betekent die term "mooie harmonie".

Naruhito wordt de eerste Japanse keizer die geboren is na de Tweede Wereldoorlog. Toen vocht Japan in naam van keizer Hirohito, die als een god werd beschouwd voor het land in 1945 de oorlog verloor. De Japanse agressie maakte meer dan 20 miljoen doden in Azië. Na diens overlijden volgde Akihito op 7 januari 1989 zijn vader op. Akihito was toen 55 jaar.

EPAReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.