Japans parlement maakt weg vrij voor troonsafstand keizer Akihito (84)

REUTERS
Het lagerhuis van het Japanse parlement heeft een wetstekst goedgekeurd die keizer Akihito (84) moet toelaten om afstand te doen van de troon. De tekst zou naar verwachting volgende week het fiat krijgen van het hogerhuis.

De timing van de troonsafstand wordt volgens de tekst vastgelegd binnen de drie jaar na de finale goedkeuring ervan. De wet is specifiek voor Akihito bedoeld, al liet regeringslid en kabinetssecretaris Yoshihide Suga weten dat het een precedent kan vormen voor latere troonsafstanden.

Gezondheidsproblemen
De keizer kampt met gezondheidsproblemen. Daarom had hij zelf in augustus vorig jaar laten weten dat hij graag zou aftreden. Maar dat kan momenteel niet zomaar, omdat de troonsafstand van de keizer niet wettelijk geregeld is in het land van de rijzende zon.

Wanneer Akihito afstand doet van zijn keizerschap, zal kroonprins Naruhito de scepter overnemen. Omdat Naruhito alleen een dochter heeft en enkel mannelijke erfgenamen in aanmerking komen voor de troon, is zijn jongere broer Fumihito, ook prins Akishino genaamd, de volgende in lijn. Dan volgt Fumihito's zoon Hisahito.

Overlijden
Akihito trad begin 1989 aan, na het overlijden van zijn vader Hirohito - de keizer die na de Japanse nederlaag in de Tweede Wereldoorlog zijn rol veranderd zag met de nieuwe grondwet, die zijn rol ceremonieel maakte. Akihito zou de eerste keizer in zowat 200 jaar zijn die zelf afstand doet van de 'chrysanten troon'. Keizer Kokaku ging hem in 1817 voor.

Wissel
Volgens het Japanse persbureau Kyodo, dat anonieme bronnen aanhaalt, zou de regering overwegen om de wissel van de macht in december 2018 te organiseren. Akihito zou dan 85 worden.

De Japanse keizerlijke familie claimt de oudste dynastie ter wereld te zijn, met een geschiedenis die meer dan 2.600 jaar teruggaat. Akihito is de 125ste keizer.

Kroonprins Naruhito met zijn vader.
AFP Kroonprins Naruhito met zijn vader.