IN BEELD. Koning Willem-Alexander laat zijn baard ook op Prinsjesdag staan

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zwaaien naar omstanders vanaf het balkon bij Paleis Noordeinde op Prinsjesdag.
ANP Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zwaaien naar omstanders vanaf het balkon bij Paleis Noordeinde op Prinsjesdag.
De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft zijn veelbesproken baard laten staan op Prinsjesdag. Daarmee lijkt de baard, waarmee de koning al twee weken in het openbaar is verschenen, een blijvertje.

In de afgelopen jaren liet de koning wel vaker zijn scheerapparaat liggen tijdens zijn zomervakantie maar nooit eerder ging hij ook aan het werk met baard. Na de besloten uitvaart van prinses Christina verscheen Willem-Alexander eind augustus tijdens de herdenking van de bevrijding in Terneuzen voor het eerst in het openbaar met gezichtsbeharing, wat tot veel positieve reacties leidde op sociale media. Maar ook deze maand bleef de baard staan. Zo legde koning Willem-Alexander verschillende werkbezoeken af en ontving hij gasten in het paleis. “Normaal gesproken gaat de aandacht op Prinsjesdag nooit zo erg naar de koning. Je kan zijn kleding immers vooraf al uittekenen”, vertelt Josine Droogendijk, auteur van het boek Modekoningin Máxima, die verwacht dat de baard van Willem-Alexander een blijvertje is. “Hij heeft de vrijheid genomen om zijn baard te laten staan en dat is uiteraard zijn goed recht. Daar zijn geen regels of wetten voor. Ik vind het hem goed staan.” Droogendijk is los van de baard sowieso heel tevreden over het uiterlijk van de koning. Hij heeft volgens haar zichtbaar meer aandacht besteed aan zijn voorkomen dit jaar. “Hij heeft netjes zijn haar gekamd. Dat is ook wel eens anders geweest”, stelt ze.

Maar ook over de looks van koningin Máxima valt wat te vertellen. Zij koos voor de derde keer sinds ze koningin is voor een jurk van Jan Taminiau op Prinsjesdag. Ook in 2013 en 2015 mocht de Nederlandse ontwerper Máxima kleden. Dit jaar koos Máxima voor een robijnrode kolomjurk van wollen crêpe met daarbij een cape. De hoed is een pillbox van velours, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De koningin draagt over haar jurk het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw.

Premier Mark Rutte arriveert bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.
ANP Premier Mark Rutte arriveert bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.
Prinses Beatrix kijkt naar de passerende rijtoer met de Glazen Koets op Prinsjesdag.
ANP Prinses Beatrix kijkt naar de passerende rijtoer met de Glazen Koets op Prinsjesdag.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen op Prinsjesdag aan bij de Ridderzaal waar de koning de troonrede zal voorlezen aan leden van de Eerste en Tweede Kamer.
ANP Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen op Prinsjesdag aan bij de Ridderzaal waar de koning de troonrede zal voorlezen aan leden van de Eerste en Tweede Kamer.
Koning Willem-Alexander leest, met aan zijn zijde koningin Máxima, de troonrede voor op Prinsjesdag aan leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal. De Nederlandse ontwerper Jan Taminiau mocht Máxima al voor de derde keer kleden op Prinsjesdag.
ANP Koning Willem-Alexander leest, met aan zijn zijde koningin Máxima, de troonrede voor op Prinsjesdag aan leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal. De Nederlandse ontwerper Jan Taminiau mocht Máxima al voor de derde keer kleden op Prinsjesdag.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima samen met prins Constantijn en prinses Laurentien zwaaien naar omstanders vanaf het balkon bij Paleis Noordeinde op Prinsjesdag.
ANP Koning Willem-Alexander en koningin Máxima samen met prins Constantijn en prinses Laurentien zwaaien naar omstanders vanaf het balkon bij Paleis Noordeinde op Prinsjesdag.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudolphe V.DeBaere

  Die baard staat hem niet.Felipe van Spanje of Haakon van Noorwegen staan wel met baard. En Maxima haar kapsel is ook niet top. Lijkt precies op Barbie. Zonder hoed zou het misschien nog iets geweest zijn.

 • Jos De Vadder

  niet slecht maar ik zou hem toch een beetje bijwerken. Kwestie van er deftig uit te zien.

 • Dietrich Van Helder

  Smaken verschillen natuurlijk maar vind niet dat hij ermee staat. Een tijd geleden had onze Filip ook eens een baard laten staan en die stond er wel mee vond ik.

 • FREDDY THEUNIS

  Ziet er veel knapper uit dan vroeger !