Exclusief voor abonnees

Hofleverancier Pierre Degand is de kleermaker van verscheidene vorsten: “Koning Filip komt hier soms gewoon zijn krant lezen”

Dieter Bacquaert
Maison Degand aan de Brusselse Louizalaan is meer dan een ­kledingzaak. Oprichter Pierre Degand (63) verwelkomt er elke dag aristocraten, zakenlui én ­leden van diverse koninklijke families. ‘Willem-Alexander komt hier ook’, zegt Pierre Degand. ‘En groothertog Henri van Luxemburg heeft al een afspraak gemaakt.’

Zeg nooit tegen Pierre Degand dat hij een kledingwinkel heeft, want dan draait de man zich om en stapt hij verongelijkt weg. Met Maison Degand heeft hij immers een waar paleis gebouwd voor heren van stand, met dassen en pyjama’s, ondergoed en overhemden, smokings en golfschoenen. Maar ook gadgets zoals humidors voor sigaren, kaviaarlepeltjes in parelmoer en handgemaakte kistjes met kostbaar inlegwerk om manchetknopen in te bewaren zijn er in overvloed te vinden. ‘Uiteraard verkopen we de beste confectiepakken die er zijn’, vertelt Pierre Degand tijdens een lange rondleiding door het statige pand van vier verdiepingen. ‘Maar ik heb ook 15 kleermakers in dienst die in eender welke stof een perfect zittend pak op maat zullen maken voor de man die enkel genoegen neemt met het allerbeste.’ Nochtans is Pierre zelf niet bepaald opgegroeid in grote luxe. ‘Integendeel’, zegt hij. ‘Mijn vader heb ik amper gekend, en mijn moeder moest keihard werken in haar winkel voor dameskleding om mij en mijn broer groot te kunnen brengen.’

Wat heeft u gestudeerd?

Je hebt 16% van dit artikel gelezen
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Henri Geerts

    Leuk om te lezen maar ik koop meestal in de C&A omdat dit mijn budget maar toelaat.

  • Dietrich Van Helder

    Hoort een hofleverancier niet een beetje discreter te zijn? Zegt de Filip tegen zijn madam dat hij kleren gaat kopen maar wil eigenlijk eens op zijn gemak de gazet lezen. Die kan het straks gaan uitleggen tegen Mathilde.

  • Roy Cooks

    Is dát de kleermaker van Laurent en Albert hun veel te krappe apenpakjes?