Hoe zit dat eigenlijk met al de cadeaus die Filip en Mathilde krijgen? “Vaak worden die niet eens geopend”

Eén
Eén
Het was een even amusante als bijzondere situatie: Philippe Geubels (38) op het koninklijk paleis om er een bezoek te brengen aan koning Filip (59). De aanleiding was dat ze op dezelfde dag jarig zijn: 15 april. Die dag was er dus een ontmoeting met thee en taart, heel wat humor én enkele geschenken.

“Ik heb een cadeau bij voor u. Het is prachtig, al zeg ik het zelf. Zo gaat u mij zich nog lang herinneren”, zei Geubels, die de koning een koffiemok gaf met daarop de beeltenis van Geubels zelf, mét een kroontje. De komiek had nog een andere verrassing: een zingende verjaardagskaart.

(lees verder onder de foto)

Eén

Een heel mooie publiciteitsstunt voor het koningshuis. Want deze ontmoeting is echt wel in de smaak gevallen bij ‘het volk’. Veel mensen konden het vooral enorm appreciëren dat onze vorst zich van zijn meest ontspannen kant liet zien en stellen dat ons koningshuis zo eindelijk eens in een positief daglicht komt te staan. Maar sommigen vragen zich af of Philippe Geubels tijdens zijn bezoek op het paleis de etiquette niet aan zijn laars lapte. Want de koning vragen stellen, dat mág eigenlijk niet. Je hoort te wachten tot hij jou iets vraagt. De koning heeft geen waardevolle geschenken gekregen van Philippe Geubels, maar wat gebeurt er eigenlijk met heel dure cadeus die het vorstenpaar bijvoorbeeld op hun officiële buitenlandse reizen krijgt toegestopt? Ook die vraag blijkt sommige mensen bezig te houden. Benieuwd naar het antwoord? TV Familie vroeg het aan royaltywatcher Thierry Debels.

“In principe mogen onze vorsten ieder geschenk houden”, zegt hij. “Maar in veel gevallen worden die geschenken zelfs nooit geopend, en verdwijnen ze naar de ‘stock’. Noël Vaessen, de ex-adviseur van koning Albert en ook van prins Laurent, heeft ooit verteld dat de zolders van het paleis vol liggen met gekregen cadeaus en aandenkens, die soms wel 50 jaar oud zijn.”

(lees verder onder de foto)

EPA

Wanneer koning Filip een geschenk toch in gebruik neemt, kan dat volgens royaltywatcher Debels voor ophef en wrevel zorgen. “En dan vooral bínnen de muren van het paleis”, zegt Debels. “Zo bracht Filip eens een bezoek aan Zuid-Korea. Hij nam daar toen een - naar de normen van die tijd - gigantisch televisietoestel van Samsung in ontvangst. Eenmaal terug in ons land heeft Filip dat tv-toestel in zijn privévertrekken laten ophangen. En dat vonden zijn medewerkers toen toch alles behalve gepast...”

Ook al heeft Filip die reusachtige tv volgens onze royalty-watcher voor zichzelf gehouden, de woordvoerder van het koninklijk paleis zegt: “Geschenken die het vorstenpaar ontvangt, worden geïnventariseerd en bewaard. Als basisprincipe aanvaarden de vorsten geen cadeaus van al te grote waarde. We gaan daar zeer voorzichtig mee om. Maar ze mogen ook artikelen in gebruik nemen, want als koning Filip en koningin Mathilde een doos pralines krijgen, mogen zij die pralines uiteraard ook opeten.”
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • piet devlieger

  Het zou wel eens een interessante documentaire kunnen opleveren : hoe openen van al die 'gestockeerde' cadeaus. Nochtans, het niet aanvaarden van cadeaus is een beetje contradictorisch - het koningshuis krijgt jaarlijk zo'n bedrag van 50 miljoen euro cadeau 'om te leven' en ze hebben dat nog nooit geweigerd.

 • Chrisje Van Staeyen

  Schande !!! Dat ze de geschenken aan de minderbedeelde BELGEN geven ipv ze op zolder te zetten. zo maken ze mss duizend mensen blij.

 • Georges Vande Velde

  Als basisprincipe aanvaarden onze vorsten geen geschenken van al te grote waarde .! Uitgezonderd hun jaarlijkse dotatie en meer ! Mensen toch zijn wij nu onnozel ?

 • Filip Traen

  Is er nu niemand die zoals ik gewoon denk dat onze Koning hier zélf plezier aan had en blij was dat hij eens "gewoon ontspannen" kon zijn? Hij doet doch niets verkeerd?

 • Jean-Pierre Van Lier

  Dit zijn hen cadeau's en dat gaat ons niet aan wat ze er mee doen