Het minste wat je kan zeggen: Filip zit niet stil. Vijf jaar koningschap in cijfers

HET ULTIEME CIJFERRAPPORT

BELGA
Vandaag zit koning Filip precies vijf jaar op de troon. Alle waarnemers zijn het erover eens: de 58-jarige vorst is een bezig baasje dat van een goedgevulde agenda houdt. De voorbije vijf jaar liet hij 1.204 officiële activiteiten optekenen. De helft daarvan waren audiënties, de rest werkvergaderingen, ontvangsten en bezoeken. Medewerkers omschrijven hem als een echte workaholic. Dagboek van een razende koning.

640 audiënties, waarvan 100 keer Charles Michel

Of ze het gevierd hebben, weten we niet, maar vorige maandag mocht premier Charles Michel voor de 100ste keer op audiëntie komen bij de koning. Daarmee is hij de absolute kampioen van de tête-à-têtes met Filip. Zowat 30 keer per jaar zien ze elkaar om de actualiteit door te nemen. De juiste inhoud van de gesprekken is beschermd door het 'colloque singulier'. 

Alles samen hield Filip de voorbije vijf jaar 640 keer audiëntie. De op één na meest frequente gast is Elio Di Rupo: die mocht in 2013 en 2014, als toenmalig premier, 42 keer op de koffie en daarna nog 2 keer als PS-voorzitter. Verder is het op het paleis de hele week door een komen en gaan van hoge magistraten en militairen, maar ook bedrijfsleiders uit binnen- en buitenland en sportmensen mogen aanschuiven voor een gesprek onder vier ogen met het staatshoofd.

Koning Filip met premier Michel.
BELGA Koning Filip met premier Michel.

Halve wereld te gast op paleis: 46 regeringsleiders en 177 ambassadeurs

De halve wereld was al te gast op het paleis van Brussel. Regeringsleiders van Afghanistan tot de VS werden door de koning ontvangen. Vier keer gebeurde dat als onderdeel van een officieel staatsbezoek aan ons land. Zo ontving de koning de Turkse en Duitse presidenten, de gouverneur-generaal van Australië en de koning van Jordanië.

Naast de staatshoofden komen er nog veel meer buitenlandse personaliteiten langs op het paleis. Als een nieuwe ambassadeur aantreedt, gaat die traditiegetrouw zijn geloofsbrieven overhandigen aan de koning. In totaal passeerden er de voorbije vijf jaar niet minder dan 177 de revue. Of ze nu van kleine landen als Swaziland of de Malediven komen of van grootmachten als Duitsland of de VS, ze worden allemaal met dezelfde eerbetuigingen onthaald.

Koning Filip en koningin Mathilde met de Britse Queen.
AFP Koning Filip en koningin Mathilde met de Britse Queen.

289 verplaatsingen, de meeste in Brussel

De meeste koninklijke activiteiten - 682 - vinden plaats in het paleis in Brussel. Ook op het kasteel in Laken (65 activiteiten) wordt het nodige werk verzet. Maar daarnaast gaat de koning vaak op verplaatsing: 289 keer in totaal. Het vaakst blijft hij in de hoofdstad zelf (161 keer). Dat is logisch, want alle Belgische en Europese overheidsinstellingen zijn daar gevestigd. Daarnaast ging Filip bijna dubbel zo vaak op bezoek in Vlaanderen als in Wallonië: 82 tegenover 46 keer. Het paleis liet eerder al verstaan dat daar geen bewuste strategie achter gezocht moet worden. De visites zijn het gevolg van uitnodigingen, en Filip krijgt er nu eenmaal meer vanuit de noordelijke landshelft. In de stad Antwerpen van burgemeester De Wever is hij zelfs al tien keer op officieel bezoek geweest. De aanwezigheid van de haven en tal van musea zit daar voor iets tussen. Qua provincies steekt West-Vlaanderen erbovenuit: de vorst heeft er meermaals deelgenomen aan herdenkingsplechtigheden voor de wereldoorlogen.

40 reizen in Europa, naar andere continenten

Ongeveer tien keer per jaar is de koning naar het buitenland getrokken voor officiële activiteiten. Zwitserland spant de kroon, omdat Filip de voorbije vijf jaar telkens naar het Wereld Economisch Forum in Davos ging. In Zuid-Afrika en Saudi-Arabië woonde hij herdenkingsplechtigheden bij. India, Japan, China en Canada waren dan weer staatsbezoeken.

Koning Voetbal: naar 6 matchen van Rode Duivels

Een sportieve koning die zelf deelneemt aan loopwedstrijden en thuis voor de buis supportert voor zijn nationale elftallen, maakt in zijn agenda natuurlijk ook plaats voor sport. Filip beleefde al twee WK's en één EK voetbal als staatshoofd. Telkens pikte hij één of meerdere wedstrijden mee. Maar ook voor andere sportdisciplines heeft hij aandacht. En als Belgische atleten straffe resultaten neerzetten, ontvangt hij hen graag voor een drankje en een babbel

Andere sportevenementen:

• 6 wedstrijden nationaal voetbalelftal

• wielerwedstrijden

• hockeymatch

• korfbalmatch

atletiekmeeting

• Olympische Spelen

11  keer atleten ontvangen

11.637 Koninklijke Besluiten ondertekend

of gemiddeld 9 per werkdag. En dat zijn dan nog alleen degene die in het Staatsblad verschenen zijn. Daarnaast tekende hij nog een onbekend aantal KB's die nooit werden gepubliceerd.

507.400 euro uitgedeeld aan behoeftige Belgen.

In totaal kregen 2.537 landgenoten een financiële gunst van 200 euro. Ze hadden hem een brief geschreven met de vraag om steun.

43 toespraken gehouden

53 Belgen in adelstand verheven

30 brevetten verleend aan hofleveranciers

BELGA73 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dominique van beylen

  ik weet niet hoe hard of hoe weinig de koning / NVA werkt, en ik denk dat niemand dat weet. Beiden doen ze hun best maar elk op hun manier.

 • Pol Anseeuw

  Ik ben trots op onze koning !

 • steven chavatte

  Een elitair Francophone gedoe waarbij je de indrukt krijgt als ze dan toch voor het Vlaams gepeupel in een soort Nederlands hun mond opendoen dat dit heel veel pijn moet doen. Afschaffen die hele zwik.

 • Bea Van Goethem

  Ik ben het volledig eens met Jurgen Van De Velde. Filip en Mathilde doen dat zeker goed. Die stijve hark is niet meer zo stijf als voorheen. De geliefde koning Boudewijn en zijn Fabiola heb ik ook nooit echt spontaan gezien. Ik denk niet dat die mensen opgeleid worden in het spontaan zijn. Dat zie je ook al aan de koningskinderen. Binnenshuis denk ik dat het er zeker anders zal toe gaan.

 • Jo Van Caenegem

  Mensen verwijzen hier naar 'goede opleiding', 'rijkdom', etc... maar daar is het koningshuis wel 0.0000% verantwoordelijk voor... en zo'n goede opleiding hebben we hier nu ook weer niet, vergelijk dat met het verre oosten, dan zijn wij enorme sukkelaars hoor! Je moet al blind zijn om ons als 'goed opgeleid' te zien... althans, dat vind ik toch. Ik ben dan misschien ook behoorlijk relatief achterlijk in vergelijking met velen hier.