Harry en Meghan vullen voorpagina's Britse kranten weer: “Vrijheid, maar tegen welke prijs?”

Harry en Meghan vullen opnieuw de kranten.
AP Harry en Meghan vullen opnieuw de kranten.
Geen harde brexit maar een harde megxit. Zo omschrijven de Britse kranten de uitkomst van het familieberaad binnen de koninklijke familie waarin werd besloten dat prins Harry en zijn vrouw Meghan niet meer aangesproken worden als zijne of hare koninklijke hoogheid.

Het nieuws domineert vrijwel alle zondagkranten. “Queen orders a hard megxit”, kopt The Sunday Mirror en The Sunday Telegraph schrijft over “the hardest megxit possible”. Niet alleen nemen de Sussexes afstand van hun koninklijke titels, ze betalen ook het geld voor de verbouwing van Frogmore Cottage terug, ontvangen straks geen overheidsgelden meer en Harry geeft zijn militaire posities op. Vooral dat laatste wordt volgens The Telegraph door sommigen gezien als een harde straf: “De Sussexes hebben hun vrijheid, maar tegen welke prijs?”

The Sunday Times schrijft over een “historische” overeenkomst. “De verklaring van de koningin verhult de pijnlijke realiteit van het mogelijk langdurige vertrek van de Sussexes uit het Britse openbare leven”. Ook The Observer komt met die conclusie. Hoewel Harry en Meghan min of meer zochten naar een manier om een ‘halve’ stap terug te doen is het volgens de krant meer dan dat. “De firma heeft gewonnen. Het vooruitzicht dat de Sussexes commerciële deals zouden sluiten terwijl ze het koningshuis nog zouden vertegenwoordigen, was een te groot risico.”

The Mail on Sunday wijst op het feit dat de nieuwe aanspreekvorm van Harry nu lijkt op die van zijn moeder prinses Diana, die na haar scheiding van Charles ook niet meer haar koninklijke titels mocht gebruiken. De krant denkt tevens dat de prins deels afhankelijk van het geld van zijn vader zal zijn.

De voorpagina's van de Britse kranten.
AP De voorpagina's van de Britse kranten.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Libotton

  Één grote klucht...finaal op de rug van de belastingbetaler Één verkozen Europese president en de rest premiers van de deelstaten. Voor België 4 ? ...etc en het EU parlement is gelijktijdig ook gevuld met de echte vertegenwoordiging v/d macht als controle op de commissie die het apparaat aanstuurt om beleid te organiseren. Over dit laatste nadenken

 • piet devlieger

  Zo erg zal die straf wel niet zijn - papa Charles geeft zoonlief Harry - die financieel onafhankelijk wil zijn - nog altijd 2,3 miljoen pond per jaar. Zo kan iedereen wel financieel onafhankelijk zijn.

 • Sara Leno

  Ach volgensmij (en ik vind Harry en Meghan niet per se fantastisch) vinden zij het juist prettiger om niet met 'zijne of hare koninklijke hoogheid' aangesproken te worden. Ze willen ook niet geassocieerd worden met die Andrew, die waarschijnlijk jonge meisjes zag als objecten die verhuurd en verkoopt. Queen vindt dat geen probleem, geeft de vieze kern van haar karakter al aan. Begrijpelijk dat Harry en Meghan van zulke soort mensen afstand willen.

 • mark germanus

  Harry gaat zich dat nog beklagen .Hopelijk blijft zij bij hem, maar ik heb het gevoel dat dat huwelijk niet lang gaat duren.Als niet komt tot iet kent iet zich zelve niet ! Kan me voorstellen dat d Queen nijdig is dat ze Archie niet kan zien !