Haardvuur tijdens kerstboodschap levert koning Filip kritiek op: “Wat een hypocriet gedoe”

Photo News
Koning Filip (58) heeft zich de woede van heel wat Belgen op de hals gehaald. De koning krijgt dan ook kritiek omdat hij in zijn toespraak oproept aandacht te hebben voor het klimaat. Dat terwijl op de achtergrond in het decor van de boodschap een brandend haardvuur voor de sfeer zorgde. “Kan het nóg hypocrieter?”, vragen velen zich af op Twitter.  

Verwarmen met hout moet tegen 2030 een pak milieuvriendelijker worden. Houtkachels, pelletkachels en open haarden moeten tegen dan de helft minder schadelijke stoffen uitstoten dan nu. Dat zijn de Vlaamse overheid, de houtkachelsector en milieuverenigingen overeengekomen in een zogenoemde ‘Green Deal’. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is houtverbranding verantwoordelijk voor 35 procent van de totale uitstoot van fijn stof in Vlaanderen. De Green Deal moet daar verandering in brengen. Er wordt bovendien naar gestreefd om alle verouderde houtkachels tegen 2030 buiten gebruik te stellen.

Aandacht voor klimaat

Ook Koning Filip maakt zich zorgen en erkent de problemen. Tijdens zijn toespraak benadrukt hij dat het klimaat een belangrijk thema is. “Ongelijkheid, armoede, onverdraagzaamheid, klimaatverandering zijn maatschappelijke problemen die om allesomvattende oplossingen vragen”, aldus de vorst. “We kunnen ze maar doeltreffend aanpakken door naar elkaar te luisteren en onze geesten open te stellen, met moed en zin voor initiatief.”

(lees verder onder de foto)

Photo News

“Hypocriet”

De boodschap van Filip valt lang niet bij iedereen in goede aarde. Het was de kijkers dan ook niet ontgaan dat er op de achtergrond een knisperende haardvuur te zien was. Velen stellen nu dat het voor een koning ‘not done’ is om zijn burgers op het klimaat te wijzen, terwijl hij doodleuk voor een haardvuur zit. “De koning had het over ‘ongelijkheid, armoede, verdraagzaamheid en klimaatopwarming’ vanuit zijn paleis met dure schilderijen, tapijten en zalen vol glitter en goud. Achter de koning knetterende houtblokken in de haard. Klimaatopwarming ?!!! Kan het nóg hypocrieter?”, spuwden sommigen hun gal op Twitter. Of ook: “Een monarch die vanuit één van zijn paleizen voor het haardvuur met alle deuren wagenwijd open oproept om ongelijkheid, armoede en klimaatverandering aan te pakken” en “Kan het nog hypocrieter dan spreken over klimaat voor een haardvuur? Of over armoede als je jaarlijks 12 miljoen krijgt? Jezelf koning der Belgen noemen maar wel partijdig handelen en bepaalde partijen niet uitnodigen voor consultaties?”
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudolphe V.DeBaere

  Bij Ben Weyts mag de houtkachel wel branden. Maar ja dat is dan ook Vlaams en we zijn al in 2048 ...

 • dominique van beylen

  zo vindt men altijd wel iets om kritiek te spuwen. Misschien is het wel een open haard met gasleiding en zijn hun geen echte vlammen. Positief zijn is moeilijk in deze tijd. Als hij , de koning, volgend jaar in een versleten jeans op tv komt, in een rijwoning gaat wonen, met een 2PK gaat rijden, de bus/tram neemt, dan zal het ook niet goed zijn...

 • Chris Devlaeminck

  Ik vind dat haardvuur niet hypocriet, integendeel. Filip komt er voor uit wat we allemaal toch weten? De milieumaatregelen zijn er alleen voor het gepeupel.

 • dominique castelein

  voor diegenen die het niet weten,zijn stulpje verbruikt 6000,zes duizend,liter mazout per dag om het te verwarmen en het andere iets meer,per dag,niet vergeten

 • Linda Pieters

  Ware het niet over zijn haardvuur geweest, ze zouden wel iets anders gevonden hebben om over te kankeren. Triestige mentaliteit hier.