Groothertog Jean van Luxemburg (98) overleden

EPA
Groothertog Jean d’Aviano, het voormalige staatshoofd van Luxemburg, is vanmorgen overleden. Dat heeft het Luxemburgse hof in een kort persbericht bekend gemaakt. Groothertog Jean was 98 jaar en overleed aan een longontsteking. Hij regeerde vanaf 1964 en droeg in 2000 de troon over aan zijn oudste zoon Henri, de huidige groothertog van Luxemburg. Hij was ook de schoonbroer van koning Albert II.

Jean trouwde in 1953 met prinses Joséphine-Charlotte, zus van de Belgische koningen Boudewijn en Albert II. Samen kregen zij vijf kinderen. In 1964 volgde hij zijn moeder groothertogin Charlotte op als staatshoofd van Luxemburg, een functie die hij tot oktober 2000 vervulde. Onder zijn bewind groeide Luxemburg uit tot een belastingparadijs.

Na zijn aftreden trok Jean zich terug op kasteel Fischbach, in het noorden van Luxemburg. Zijn vrouw overleed in 2005 en de laatste jaren nam hij steeds minder deel aan het openbare leven, al was Jean in 2014 wel nog aanwezig in Normandië voor de grote internationale herdenking van D-Day. Hij was één van de weinigen uit een koninklijke familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief deelnam aan de gevechten. 

Zijn 95e verjaardag werd drie jaar geleden nog uitbundig gevierd, in aanwezigheid van onder anderen koning Filip en koningin Mathilde. Onlangs werd hij echter ziek; zijn familie verzamelde zich de laatste dagen rond zijn sterfbed. 

Photo News
Groothertog Jean met zijn vrouw Joséphine-Charlotte, de tante van koning Filip.
Photo News Groothertog Jean met zijn vrouw Joséphine-Charlotte, de tante van koning Filip.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leo foulon

  Zou Albert uit verlof terug komen voor de begrafenis van zijn schoonbroer ?

 • Christophe Verhelpen

  Mijn oprechte deelneming aan de familie

 • adam naaktgeboren

  Als ik goed kan tellen is hij dus op zijn 43 ste beginnen werken en heeft 36 jaar dienst gedaan. Vijf kinderen op de wereld gezet. Waarschijnlijk geen belastingen betaald en een hoop kinderbijslag geïncasseerd. Van een rijkelijk leven gesproken? Deze rust is hem nu ook echt gegund.

 • steven goossens

  Mijn oprechte deelname en steun voor de familie

 • Gil Groenewijn

  " Geen gemis weer een profiteur minder ". Tsja, er zijn altijd ' geesten' die ergens verkeerd ingesteld zijn... Waarschijnlijk ' persoonlijk' veel nadelen ondervonden van deze man ? Veel gemiste kansen gehad zeker omdat hij in Lux staatshoofd was ? . Wat zijn we , sommigen tenminste, weer in de weer om zo negatief mogelijk te zijn.