Fans willen Britse Queen jacht schenken voor jubileum

GETTY
Enkele Britse zakenmannen hebben het plan opgevat om de Britse koningin Elizabeth II een jacht cadeau te doen voor haar diamanten jubileum. De Queen heeft geen eigen koninklijk jacht meer sinds de HMY Britannia in 1997 omwille van besparingen uit de vaart werd genomen.

De Britse gepensioneerde zakenman Ian Maiden wil 125 miljoen euro ophalen om een jacht te bouwen voor de koningin. Die jacht moet evenwel ook de Commonwealth promoten.

"Het nieuwe schip legt dus minder nadruk op de koninklijke familie, want de mensen willen tegenwoordig niet dat de koninklijke familie een privéjacht heeft", aldus Marina Johnson, woordvoerster van het project, dat 'Commonwealth Flagship' gedoopt werd. Het schip moet bijdragen aan de prestige van het Verenigd Koninkrijk en de Commonwealth.

Het project 'Jubilee Yacht Appeal', een initiatief van enkele Britse zakenmannen, mikt dan op 75 miljoen euro om begin volgend jaar een jacht te kopen voor de Queen. "Het is een hele uitdaging om in tijden van crisis zoveel geld op te halen", erkent Elaine Skinner, woordvoerster van het project. "Maar we vragen een pond per persoon." Het vaartuig dient de koningin en moet fondsen ophalen voor haar liefdadigheidswerken.

In januari stelde de Britse minister van Onderwijs Michael Gove nog voor om een jacht aan de Queen te schenken, als teken van nationale appreciatie. Downing Street torpedeerde echter zijn voorstel.