Ex-man Noorse prinses Märtha-Louise stapt uit het leven

Foto uit 2015: Ari Behn geflankeerd tussen zijn toenmalige echtgenote prinses Märtha Louise (rechts) en prinses Mette-Marit (links), de vrouw van kroonprins Haakon.
EPA Foto uit 2015: Ari Behn geflankeerd tussen zijn toenmalige echtgenote prinses Märtha Louise (rechts) en prinses Mette-Marit (links), de vrouw van kroonprins Haakon.
De ex-man van de Noorse prinses Märtha Louise, Ari Behn, is overleden. Hij was 47. Volgens zijn familie heeft Behn zelf een eind aan zijn leven gemaakt, melden Noorse media.

Op de website van het Noorse koninklijk huis schrijft koning Harald: "Ari was al vele jaren een belangrijk onderdeel van onze familie en we hebben warme, goede herinneringen aan hem. We betreuren dat onze kleinkinderen nu hun geliefde vader hebben verloren - en hebben een diep medeleven met zijn ouders en broers en zussen, die nu hun geliefde zoon en broer hebben verloren.”

Ook kroonprins Haakon, de jongere broer van Märtha Louise, en zijn vrouw Mette-Marit, zijn bedroefd over het overlijden van Behn. "Voor ons was Ari een goede vriend, een dierbaar familielid en een geweldige oom, met wie we veel van de kleine en grote momenten in het leven deelden. We waren allemaal dol op Ari."

Behn, een geboren Deen, was schrijver en kunstenaar. Op zijn zesde verhuisde hij met zijn ouders naar Noorwegen. In 2002 trouwde hij met de prinses. Ze kregen drie dochters. In 2016 gingen ze uit elkaar, de scheiding werd in 2017 uitgesproken.

Veel steun

De Noorse prinses krijgt op haar persoonlijke Instagram-account honderden blijken van mededelen na de bekendmaking van het overlijden. 

De sympathiebetuigingen worden geplaatst onder een vrolijke foto van een rode kerstbal die prinses Märtha Louise eerder woensdag publiceerde om al haar 40.500 volgers op Instagram prettige kerstdagen te wensen. De eerste uren daarna kreeg ze dan ook tientallen kerstgroeten terug. Daarbij bleek dat haar kerkgang met haar ouders, dochters én vriend Durek Verrett niet onopgemerkt was gebleven. Ook daar kreeg ze vooral positieve reacties op.

Halverwege de avond, toen het nieuws van de zelf gekozen dood van Ari Behn, bekend was geworden, maakten de kerstwensen plaats voor condoleances. ‘Liefde en warmte voor jou en je dochters’ en ‘geweldig triest’ en ‘mijn gedachten gaan in het bijzonder uit naar de kinderen’, luidden enkele van de achtergelaten berichten. ‘Ari was een goed mens, met een uitgesproken mening. Hopelijk hebben de saaie Scandinaviërs daarvan iets kunnen leren’, was een andere opmerking.

Kevin Spacey

Behns oeuvre bestaat uit drie romans, twee verhalenbundels en een boek over zijn huwelijk. Zijn boeken zijn in verschillende talen vertaald, maar niet in het Nederlands. In 2017 claimde Behn dat hij tien jaar eerder slachtoffer was geworden van acteur Kevin Spacey. Die zou zijn geslachtsdelen hebben vastgepakt tijdens een feestje ter ere van de Nobelprijs voor de Vrede.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Prinses Märtha Louise en Air Behn enkele dagen voor hun huwelijk in 2002.
REUTERS Prinses Märtha Louise en Air Behn enkele dagen voor hun huwelijk in 2002.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Philomena Vanderweyen

    Wens de ganse familie heel veel sterkte .