Exclusief voor abonnees

Eén jaar na zijn dood blijft prins Henrik het Deense hof verdelen: zijn kasteel is de inzet van een zure erfeniskwestie

De Deense koningin Margrethe en haar man Henrik in januari 2012.
Photonews De Deense koningin Margrethe en haar man Henrik in januari 2012.
Een jaar geleden werd de Deense koningin Margrethe weduwe. Sindsdien lijkt het leven aan het Deense hof gewoon door te gaan. “In onze familie rouwen we op onze manier”, zegt prins Joachim daarover. Maar achter de schermen vechten hij en zijn broer Frederik een bittere erfeniskwestie uit.

Het Deense hof verloor een jaar geleden een heel stuk van zijn glans en kleur door het overlijden van prins Henrik, de man van koningin Margrethe II en de vader van de prinsen Frederik en Joachim. Op de eerste verjaardag van dat overlijden wonen weduwe Margrethe en haar gezin vandaag, woensdag, een herdenkingsconcert bij, maar al bij al draaide het hof in Kopenhagen het afgelopen jaar vrij ongestoord verder. Prins Henrik was bij zijn overlijden al twee jaar met pensioen en leed aan dementie, wat zijn buitengewone uitbarsting in de zomer voor zijn dood verklaart: hij foeterde dat zijn vrouw “hem voor de gek hield” omdat hij nooit koning was geworden, en besloot niet naast Margrethe begraven te willen worden. Die wens werd gerespecteerd en Henriks as werd uitgestrooid, maar de rest van zijn nalatenschap blijft voor beroering zorgen. De prins wou zijn Zuid-Franse wijnkasteel aan zijn oudste zoon Frederik schenken, maar prins Joachim, die met een Française is gehuwd, aast er nu ook op, met een pijnlijke erfeniskwestie tussen de broers tot gevolg.

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.