Dit is waarom prins Harry en Meghan Markle zelf geen voogdij hebben over zoontje Archie

Harry en Meghan hebben hun zoon Archie genoemd. Dat heeft het koppel woensdag via Instagram bekendgemaakt. De jongen, die maandag werd geboren, heet volledig Archie Harrison Mountbatten-Windsor. V.l.n.r.: prins Philip, prins Harry, Queen Elizabeth, Doria Ragland (de moeder van Meghan) en Meghan Markle samen met Archie.
AP Harry en Meghan hebben hun zoon Archie genoemd. Dat heeft het koppel woensdag via Instagram bekendgemaakt. De jongen, die maandag werd geboren, heet volledig Archie Harrison Mountbatten-Windsor. V.l.n.r.: prins Philip, prins Harry, Queen Elizabeth, Doria Ragland (de moeder van Meghan) en Meghan Markle samen met Archie.
De Britse prins Harry en Meghan Markle hebben nog maar net hun eerste kindje, Archie, verwelkomd. Opvallend genoeg hebben ze juridisch gezien zelf geen voogdij over hun zoontje. Dat heeft allemaal te maken met een oude Britse wet.

Volgens Marlene Koenig, een Britse royalty-experte, hebben ook prins William en zijn vrouw Kate Middleton niet de volledige voogdij over hun drie kinderen: prins George, prinses Charlotte en prins Louis. Het is de Britse Queen Elizabeth die voogd is van Archie en de kinderen van prins William. 

“Het is de regerende vorst van het Britse koninkrijk die de volledige wettelijke voogdij heeft over de minderjarige leden van de koninklijke familie”, aldus Koenig. De wet dateert van 1717 en is dus al meer dan 300 jaar oud. “Die wet is in het leven geroepen tijdens het bewind van George I. Hij deed dat omdat hij een zeer slechte relatie had met zijn zoon, de toekomstige koning George II. Dankzij die wet had de koning dus de voogdij over zijn kleinkinderen.”

Queen Elizabeth heeft dus ook de volledige voogdij gehad over William en Harry, toen ze nog jonger waren. Dat feit kwam pas voor het eerst aan het licht toen prins Charles en prinses Diana in 1996 gingen scheiden. In de echtscheidingsovereenkomst van het koppel was er geen sprake van voogdijregelingen voor de kinderen, ondanks dat er afspraken waren gemaakt. Dat kwam dus omdat geen van beide ouders de volledige voogdij had, want die behoorde toe aan de Queen.
 Dat betekende dat Charles en Diana toestemming van de Queen nodig hadden om bijvoorbeeld met de kinderen op vakantie te mogen gaan. (lees verder onder de foto)

Archiefbeeld uit 1995. Prinses Diana samen met prins Harry en prins William. Queen Elizabeth heeft dus ook de volledige voogdij gehad over William en Harry, toen ze nog jonger waren.
AFP Archiefbeeld uit 1995. Prinses Diana samen met prins Harry en prins William. Queen Elizabeth heeft dus ook de volledige voogdij gehad over William en Harry, toen ze nog jonger waren.

Veto

Koenig bevestigt dat de regel tot op vandaag nog steeds bestaat en dat William en Harry dus steeds de toestemming van hun grootmoeder nodig hebben om met hun kinderen het land te mogen verlaten. Ze voegt daar wel aan toe dat de Queen de wensen van de ouders respecteert en zelden haar mening opdringt. Een keertje heeft ze wel haar veto gesteld. “Toen Harry nog een kind was, vroeg Charles aan zijn moeder of hij en Diana met beide kinderen naar Schotland mochten reizen. Daarvoor gaf zij haar toestemming. Maar ze heeft zo ook een keertje geweigerd dat Diana, net voor haar dood, met de kinderen naar Australië zou afreizen”, aldus Koenig. 

Als de Britse Queen Elizabeth komt te overlijden en prins Charles wordt koning, dan zal hij dus voogd worden van zijn kleinkinderen die op dat moment nog minderjarig zijn.

Bekijk ook:

Prins Harry krijgt schattige body cadeau voor baby Archie

Meghan en Harry noemen hun zoontje Archie Harrison
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dorethe Disveld

  Bij het artikel deze mama's vieren voor het eerst moederdag hoort Meghan Markle niet bij want in Engeland vieren ze moederdag in Maart.

 • Tina Colpaert

  Ouderwetse tradities daar bij die Engelsen

 • Van den Broeck Nick

  Een koningshuis stamt af van in de tijd van de Middeleeuwen. Toen wisten de mensen niet beter. Het is toch niet logisch dat in de moderne tijd, de personen die aan de top staan, niet verkozenen werden maar gewoon in de juiste familie geboren zijn. Dit heeft niets met democratie te maken. Het zullen wel goed mensen zijn met goede bedoelingen waarschijnlijk, maar het is niet juist.

 • Christian Alex

  Er is niks belachelijk aan, aangezien het troonopvolgers zijn,

 • ludo verbueken

  Waarom dat ze altijd op die mensen hun kap zitten snap ik ,het is een knap koppel