Exclusief voor abonnees

Dertig jaar geleden was België even geen koninkrijk: een terugblik op de abortuskwestie

Koning Boudewijn en koningin Fabiola. "Enkele maanden voor de 'mini-koningskwestie' rond de abortuswet ging het vorstenpaar in Italië hun huwelijksgeloften hernieuwen en er de steun van de Moeder Gods af te smeken inzake hun kinderwens", zo herinnert onze politieke analist Luc Van der Kelen zich.
Photo News Koning Boudewijn en koningin Fabiola. "Enkele maanden voor de 'mini-koningskwestie' rond de abortuswet ging het vorstenpaar in Italië hun huwelijksgeloften hernieuwen en er de steun van de Moeder Gods af te smeken inzake hun kinderwens", zo herinnert onze politieke analist Luc Van der Kelen zich.
Omdat hij de nieuwe abortuswet niet kon rijmen met zijn diep-katholieke overtuiging, kon koning Boudewijn het - morgen precies dertig jaar geleden - niet over zijn hart krijgen die wet te bekrachtigen. Met premier Wilfried Martens werd een noodoplossing bedacht. De regering Martens VIII verklaarde koning Boudewijn ‘tijdelijk in de onmogelijkheid te regeren’ en tekende het wetsontwerp dan maar zelf. Stond ons land even op het punt een republiek te worden? En wie kwam hier het best uit: de vorst of de premier? Maar ook: zou Koning Filip zich in ethische kwesties even hardleers als wijlen zijn nonkel kunnen tonen? Politiek analist en editorialist Luc Van der Kelen zat destijds op de eerste rij van het politieke schouwspel ‘op zijn Belgisch’ en blikt terug.

«Met wijlen Wilfried Martens heb ik het vaak over de mini-koningskwestie gehad», steekt Van der Kelen van wal. «Hij had daar voor 3 april 1990 al wekenlang gesprekken over gevoerd met Boudewijn, het was een aangekondigd probleem. In twee brieven aan Martens had de koning zijn positie uit de doeken gedaan. ‘Is het normaal dat ik de enige Belgische burger ben die verplicht is tegen zijn geweten te handelen in zo’n belangrijke materie? Geldt de gewetensvrijheid voor iedereen behalve de koning?’, zo drukte hij zijn situatie en zijn morele standvastigheid uit.»

Je hebt 24% van dit artikel gelezen