Delphine Boël kan geen spaarrekening openen voor haar zoontje, omdat ze op zwarte lijst staat

Delphine Boël.
BELGA Delphine Boël.
Delphine Boël, de vermeende buitenechtelijke dochter van koning Albert, strijdt al jaren om te worden erkend. Hoewel de Belgische kunstenares niet van plan is op te geven, eist dit wel zijn tol op haar gezin. Zo kan ze geen spaarrekening openen voor haar 11-jarig zoontje Oscar “Hoog risiconiveau stond in zijn bankdossier te lezen”. Dat vertelt ze in een interview met Die Welt.

Boël probeerde onlangs een spaarrekening te openen voor een van haar twee kinderen, maar was jaren geleden door haar voormalige bank op een zwarte lijst gezet. “Hoog risiconiveau stond in zijn bankdossier, van een 11-jarige", vertelde ze.

Door de zaak kwam Delphine jaren geleden ook op de internationale database van World-Check van mensen en organisaties met een verhoogd risico. “Ze ontlenen hun informatie ook aan berichten in de media en op Wikipedia. Als 'vermeende', 'onwettige' dochter van koning Albert ben ik automatisch in het risicofilter terechtgekomen”, zegt ze. 

Het is niet de eerste keer dat Boël hiermee werd geconfronteerd. Royal Bank of Scotland sloot zeven jaar geleden haar rekening en die van haar moeder af. “Zonder voorafgaande kennisgeving, zonder uitleg, na meer dan 20 jaar.” Boël zegt wel dat haar werd aangeboden om haar van de zwarte lijst te halen als ze zegt dat het verhaal over Albert slechts een gerucht is, maar dat had ze er niet voor over. “Ik weiger zo'n leugen te steunen."

Erkenning

De 51-jarige Delphine wil worden erkend als de biologische dochter van Albert, met wie haar moeder, Sybille de Sélys Longchamps, in de jaren zestig een affaire zou hebben gehad. Ze is in afwachting van een beslissing van het Hof van Cassatie. Dat moet oordelen over een ander vonnis in de lang slepende zaak van Delphine tegen de voormalige koning. Ze verwacht dat ze “op z'n vroegst over een jaar” meer duidelijkheid heeft.

De Belgische is niet op zoek naar een nieuwe vader. “De wonden zijn te diep. Ik wil gewoon een duidelijk wettelijk kader om mijn leven en dat van mijn gezin te beschermen.”
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marijke Duchamps

  En waarom zou ze dat niet mogen weten??? Als den Albert eerlijk zou zijn, zoals dat DNA gedoe, had ze allang meer geweten, maar nee zo'n schandaal mag gewoon niet openbaar gemaakt worden. Wie langs de pot pist ...

 • Frank Kerstens

  En hoe langer ze blijft volhouden hoe gelukkiger ze wordt! Triestig, gewoon triestig.

 • Nicolas Van Hoecke

  Waarom wilt iedereen zo nodig weten of hij wel of niet de vader is? Gaat jullie leven er beter van zijn? Ze heeft een andere vader die veel rijker is en beter voor haar. Snap eigenlijk niet waarom ze dit allemaal doet. Ze wilt een wettelijk kader om haar gezin te beschermen....Beschermen van wat?

 • Tom Berghmans

  Ze kan zeggen wat ze wil, ik wil wel eens weten welke bank je weigert om een SPAARrekening te openen????

 • Ann Verschueren

  Normale ouders openen een spaarrekening voor hun kind vanaf de geboorte en niet als ze al 11 jaar zijn. En dan die ROYAL bank of Schotland??? Een koninklijke bank?? Doe gewoon en open een rekening bij een gewone bank.Er zal wel iets anders de reden zijn van die zwarte lijst!