Deense minister: "We hebben overleden prins Henrik uitgelachen"

EPA
De Denen hebben prins Henrik nooit helemaal geaccepteerd. Dat schrijft de minister van cultuur Mette Bock woensdag in een uitgebreid eerbetoon op Facebook. Prins Henrik stierf dinsdagavond op 83-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn vrouw koningin Margrethe en hun twee zoons. 

"De mensen konden hem niet echt plaatsen. Hij was anders. Hij kwam uit een ander land, heeft het Deens nooit zo gesproken zoals we dat zouden willen. En hij was geïnteresseerd in de schone kunsten: muziek, beeldhouwen, literatuur. Heel vreemd, en dus werd hij gepest en bespot", aldus de minister.

"Hij was een alleraardigste man, met een enorme persoonlijkheid", schrijft Bock. "Het is een mening die niet door alle Denen wordt gedeeld", erkent ze ook. "Het huwelijk van koningin Margrethe en prins Henrik was een gelukkige 'love story', maar een ongelukkige ontmoeting van twee culturen." Dat Henrik zijn Franse wortels niet heeft losgelaten maar juist gekoesterd, werd hem door de Denen kwalijk genomen. "Franse Henri werd nooit echt Deense Henrik."

Anders

"Wij Denen hebben het graag over mensen die anders zijn, die opwindend en artistiek zijn en voor zichzelf zorgen, maar als we dan zo iemand ontmoeten, zoals prins Henrik, dan bespotten we hem", aldus de minister in haar opmerkelijke verdediging van de dinsdag overleden echtgenoot van koningin Margrethe.

De in Frankrijk geboren prins Henrik, die in juni 1967 met de toenmalige Deense troonopvolgster trouwde, heeft de Denen in het verleden ook wel bekritiseerd vanwege het feit dat ze zich heel open en tolerant voordoen, of althans willen geloven dat ze dat zijn, maar in feit heel op zichzelf en gesloten zijn.

Geen traditionele uitvaart

Met de uitvaart van prins Henrik wordt in Denemarken op alle mogelijke manieren gebroken met een ruim zeshonderd jaar oude traditie. Dat stelt historicus Sebastian Olden-Jørgensen woensdag tegenover dagblad Jyllands-Posten. Niet alleen wordt hij niet naar vorstelijk gebruik bijgezet in de kathedraal van Roskilde, maar ook de door Henrik gewenste crematie en verspreiding van de as zijn niet eerder voorgekomen.

Verrassend was het overigens niet. Henrik had immers vorig jaar al duidelijk gemaakt niet naast zijn echtgenote koningin Margrethe begraven te willen worden, ondanks het feit dat het gezamenlijke grafmonument al klaar was. Dit omdat hij zich ten opzichte van haar achtergesteld voelde. Hij was immers altijd 'prins' gebleven en niet koning-gemaal, zoals prinses Máxima in Nederland koningin werd toen haar man Willem-Alexander de troon besteeg. In 2002 had Henrik nog gezegd dat het "zijn plicht" was ook in Roskilde begraven te worden.

Volgens de lector van de universiteit van Kopenhagen is het besluit om na de crematie een deel van de as uit te strooien over zee en een deel in een urn te begraven in het park van Fredensborg Slot, een concessie van de prins aan zijn gezin. Die hebben daardoor toch een plek waar ze hem kunnen gedenken.

Pensioen

Dat Henrik geen staatsbegrafenis krijgt, of wilde, vindt Olden-Jørgensen logisch. Hij was immers met pensioen gegaan en had zich teruggetrokken uit het openbare leven. Opmerkelijk is weer wel wat dat de kist met het stoffelijk overschot wordt opgebaard en dat het publiek afscheid kan nemen. "Daar zit een tegenstelling in", meent de historicus.

In de Dom van Roskilde hebben sinds 1448 niet minder dan achttien Deense koningen en zestien van hun partners hun laatste rustplaats gekregen. De twee uitzonderingen - Christian VI en Frederik VII - waren ten tijde van hun overlijden gescheiden. Ook de enige eerder regerende vorstin uit de Deense historie, de in 1412 overleden Margrethe I, heeft een grafmonument in de vijftiende eeuwse kathedraal.

Voor de deur van de Deense paleizen worden sinds woensdagochtend bloemen gelegd en kaarsjes aangestoken. Denen komen speciaal even langs om zo stil te staan.
EPA Voor de deur van de Deense paleizen worden sinds woensdagochtend bloemen gelegd en kaarsjes aangestoken. Denen komen speciaal even langs om zo stil te staan.1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • maud hallett

    Daar zal hij zich alleszins niet veel van hebben aangetrokken