De verborgen factuur van het koninklijk vastgoed: “Koninklijke familie wentelt zo veel mogelijk kosten af op belastingbetaler”

De premier moet elk jaar 100.000 euro huurgeld betalen aan de Koninklijke Schenking om het kasteel van Hertoginnedal (foto) te huren. Maar als daar kosten aan zijn is de factuur ook voor de belastingbetaler.
BELGA De premier moet elk jaar 100.000 euro huurgeld betalen aan de Koninklijke Schenking om het kasteel van Hertoginnedal (foto) te huren. Maar als daar kosten aan zijn is de factuur ook voor de belastingbetaler.
Liefst 7.530 hectare aan bossen, gronden en 77 gebouwen in ons land zijn in handen van de Koninklijke Schenking, de instelling die de koninklijke openbare eigendommen beheert. Op papier is de Koninklijke Schenking een "zelfstandige openbare instelling" die financieel zelfbedruipend moet zijn, maar in werkelijkheid draaien tal van overheidsdiensten - de belastingbetaler dus - op voor het merendeel van de kosten. 

Dat schrijven De Tijd, VRT NWS, Apache en Knack vandaag. Gezamenlijk hebben journalisten van de vier media onder de noemer ‘Immo Royal’ voor het eerst in negentig jaar het volledige patrimonium van de Koninklijke Schenking doorgelicht.

Zelf heeft de Koninklijke Schenking vorig jaar slechts 6,45 miljoen euro besteed om zijn gigantische patrimonium in stand te houden, waarvan de oppervlakte groter is dan Brussel-Stad, Ukkel en Anderlecht samen. Van dat bedrag ging al bijna de helft (2,91 miljoen euro) naar het domein van Laken, dat nog geen twee procent van het patrimonium uitmaakt.

“Belastingbetaler betaalt mee”

De koninklijke familie wentelt zo veel mogelijk kosten af op de belastingbetaler, getuigen insiders off the record aan VRT NWS. Terwijl de Belgische staat ook nog eens huurgeld betaalt aan de Schenking, bijvoorbeeld voor een groot kantoorgebouw in Brussel. Ook de premier moet elk jaar 100.000 euro huurgeld betalen aan de Schenking om het kasteel van Hertoginnedal te huren. Maar als daar kosten aan zijn is de factuur ook voor de belastingbetaler.

De Schenking weet zelf niet hoeveel haar patrimonium waard is. Haar jaarrekening bevat amper zes pagina's en geen details. "We vallen volledig buiten het kader van de federale uitgavenbegroting", zegt Philippe Lens, gedelegeerd bestuurder van de Schenking. En als overheden bijdragen in de kosten, zijn daar volgens hem altijd goede redenen voor: omdat dat zo is afgesproken in huurovereenkomsten of omdat het gaat om bestemmingen van algemeen belang.

Het kasteel van Hertoginnedal. Archiefbeeld.
BELGA Het kasteel van Hertoginnedal. Archiefbeeld.227 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Philippe VANDEN BROECK

  Een aanzienlijk deel van dit patrimonium is uiteindelijk nationaal erfgoed met grote historische waarde. Het zou goed zijn eens te vergelijken met de subsidies die politieke partijen krijgen uit het belastingsgeld. Hun patrimonium (sommige partijen beleggen in gewoon vastgoed) vormt in het geheel geen erfgoed.

 • Jan Van de Velde

  De goederen van de koninklijke schenking moeten onderscheiden worden van het privé patrimonium van de Coburgs en van hun jaarlijkse dotatie. De schenking werd goedgekeurd door de wetgever in 1903. Van de geschonken goederen zijn er maar een paar die ter beschikking blijven van de vorst in functie. De partijen aan de macht zouden sinds jaren de ogen sluiten voor het feit dat de familie zich het vruchtgebruik toeëigent van andere goederen, waarvan de lasten dan op de eigenaar vallen.

 • Saïda Weemaes

  Afschaffen de monarchie, nutteloze rijke klasse dat niks doet voor de bevolking.

 • Martina Heremans

  Hoe zit dat met de grondlasten

 • Roger Rymen

  Wat niet weet niet deert.