De hoopvolle toespraak van koning Filip : "Praat met uw buren en leer"

photo_news
Verbondenheid was de rode draad in de jaarlijkse toespraak van koning Filip aan de vooravond van onze nationale feestdag. "Praat eens met iemand in uw omgeving die u niet kent", klinkt onze vorst optimistisch en hoopvol. Een groot contrast met zijn toespraak van vorig jaar waarin hij het vooral over de terreurdreiging had.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

"In een tijd waarin kennis onmiddellijk en overal binnen handbereik ligt, komt het erop aan te leren begrijpen wat al die feiten in hun context betekenen", waarschuwt de koning vandaag. "Laten we ervoor zorgen dat jeugdig enthousiasme en creativiteit zo vaak mogelijk wijsheid en levenservaring op elkaars weg vinden."

Van elkaar leren
Vorig jaar klonk koning Filip teneergeslagen, maar nu maakte onze vorst een erg optimistische indruk. Koning Filip is hoopvol over de economische toestand en de arbeidsmarkt in België. "Een nieuwe Europese dynamiek lijkt vorm te krijgen. Hoe kunnen we dit moment aangrijpen? Door ervaringen te delen, kunnen we leren. Onlangs heb ik in Zwitserland kunnen vaststellen hoe succesvol een model van duaal leren kan zijn. Laten we de kruisbestuiving tussen ons onderwijs en het bedrijfsleven dan ook blijven aanmoedigen. Het zorgt voor meer dynamisme in de arbeidsmarkt. En we bevorderen er de gelijkheid van kansen mee."

Ontmoeting tijdens ramadan
De koning vertelt in zijn speech ook over zijn ontmoeting met een moslimgezin tijdens de ramadan. De vorst schoof mee aan tafel tijdens een iftar en hij was duidelijk onder de indruk. "Ik heb veel geleerd over de zin die ze geven aan het vasten, en aan het weerzien van familie, vrienden en kennissen. 's Avonds laat stonden hun buren me op te wachten. Zij boden me een fles wijn aan. En ze vertelden me hoe blij ze waren in die buurt te wonen. Het maakte me trots, dat twee zo verschillende, eenvoudige en oprechte uitingen van gastvrijheid, bij ons zij aan zij kunnen bestaan. 

Ook raadt de vorst zijn volk aan over de verschillen heen te kijken. "Praat eens met iemand in uw omgeving die u niet kent. U zal ontdekken dat u met uw buren dezelfde vragen deelt, dezelfde twijfels, dezelfde hoop, dezelfde dromen. Welzijn en geluk hebben pas waarde als ze echt worden gedeeld."
57 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Martine Van Mieghem

  Sinds vorig jaar wordt bijna elk huis dat te koop staat in mijn buurt gekocht door moslimfamilies. Ik groet altijd iedereen op straat en praat met mijn buren maar ik moet nog altijd de eerste 'goede dag' terug krijgen van de nieuwkomers. Als mijn vriend er bij is krijgt hij wél minstens een hoofdknik. Blijkbaar is een vrouw die alleen met haar kinderen woont een te mijden persoon. Respect is wederzijds, toch?

 • eric debanne

  Waardeloos ! Ontmoeting met moslim familie ??? Koning en vaderland ?? Van geen nut meer ! Een beetje meer doen voor zijn eigen volk zou beter zijn ! Maar ja ....

 • jan pootemans

  Teveel knievallen voor de moslims! Mijn koning is hij al lang niet meer. De westhoek ligt vol met jongens van 18 jaar die stierven voor koning en vaderland, vandaag geeft men het land gratis weg aan hun die het geenszins goed voor hebben. Ik schaam me een koning te zien die meer de koran vertegenwoordigde in zijn speech in plaats van de graaiers op de vingers te tikken, maar ja ook hij hoor daar bij.

 • Steve Tijpels

  Kom eens buiten, beste man. In mijn straat woont geen enkele buur die een Belgische taal kan spreken. Ik heb geen zin om me daaraan aan te passen en Arabisch te leren.

 • Guido Ceuleers

  Waarom mogen zijn buren dan niet in zijn park?