Exclusief voor abonnees

De Britse monarchie ontrafeld, deel 1: waarom Queen Elizabeth in 1952 ‘per toeval’ de macht kreeg en die nooit zal afgeven

BSRagency BSR Agency
Nu prins Harry (35) en Meghan Markle (38) hebben aangekondigd een stap terug te nemen als ‘senior’ royals, staat de Britse monarchie meer dan ooit in de spotlights. Maar hoe komt het dat net deze royals wereldwijd zó intrigeren en fascineren? En hoe is de Britse koningshuis eigenlijk geworden tot wat het vandaag is? Dezer week: hoe Elizabeth de langst regerende vorst ter wereld werd en waarom ze nooit afstand zal doen van haar troon. 

Ze geniet nog steeds van de ritjes op haar paarden op het domein van Windsor Castle, laat nog regelmatig zelf haar honden uit en heeft volgens haar medewerkers een bijzonder gevoel voor humor. Maar wat de 93-jarige koningin Elizabeth nog het meeste doet van al is keihard werken. De koningin zit vandaag inmiddels precies 67 jaar, 11 maanden en 4 dagen op de troon. Maar wat de burgerbevolking amper weet: bij haar geboorte en tijdens haar jeugd stond het helemaal niet in de sterren geschreven dat Elizabeth ooit de macht in handen zou krijgen. Haar troonsbestijging berust merkwaardig genoeg op ‘toeval’. 

Je hebt 15% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • WILLY ZACHEL

  Is eigenlijk een soort show bussines écht regeren doen anderen

 • Tom Huygens

  @Maud hallett: haar oom moest koning worden, en opgevolgd worden door zijn kinderen. Maar hij deed troonsafstand ten voordele van haar vader. Toen Elizabeth geboren is, had niemand ooit kunnen vermoeden dat zij koningin zou worden. @Stefan leysen: Lizzie is wel degelijk de oudste @Patrick libotton: ja, laat ons een republiek worden, waarbij de ex-presidenten alleen al méér kosten dan het volledige koningshuis, en waarbij mensen als Hitler, Ceaucescu of Saddam president worden...

 • Marc De Baerdemaecker

  De monarchie is de meest Ondemocratische Instelling

 • Patrick Libotton

  Afschaffen en terug naar de echte wereld voor iedereen ! Geen fabeltjes meer ....stop met prinsessen voor de kleintjes en maak er goede feeën van.

 • maud hallett

  Per toeval?? Haar vader was overleden en zij heeft hem opgevolgd, een beetje respect aub