Canadese bevolking begint nu al te klagen over kostprijs Harry en Meghan: “We hebben hier niet om gevraagd”

Harry en Meghan zouden zich voor langere tijd in Canada vestigen.
EPA Harry en Meghan zouden zich voor langere tijd in Canada vestigen.
Prins Harry en Meghan zijn naar eigen zeggen helemaal verliefd op Canada, maar de Canadese bevolking zit blijkbaar niet te wachten op hun nakende verhuis. De kosten die nodig zijn om hun veiligheid te garanderen worden namelijk geschat op zo’n 1,9 miljoen euro per jaar. En dat is natuurlijk op kosten van de belastingbetaler. 

De Canadese president Justin Trudeau verzekerde het Britse koningshuis ervan dat hij de beveiliging van het paar op zich zou nemen. Maar dat houdt in dat een groot deel van de kosten doorgerekend wordt naar het Canadese volk. Nu al, nog voor er een concrete verhuis gepland is, ontstaat er onrust rond de kwestie. Meghan verblijft immers al in Canada met haar zoontje Archie, en Harry zal snel volgen. De hertog en hertogin van Sussex hebben immers aangekondigd dat ze hun tijd vanaf nu zullen verdelen over Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Het is geen vraag van ‘of’, maar van ‘wanneer’ de twee een permanent optrekje in Canada zullen aankopen. 

Opstand

Op Twitter barstte de bom ondertussen al. “Als de Canadezen ook maar één cent moeten betalen voor Harry en Meghan, verhuis ik”, schrijft iemand. Of: “Wij betalen? Niemand heeft hierom gevraagd!” Sommige inwoners van het land dreigen zelfs met opstanden, moest het tot een verhoging van belastingen komen. “Kunnen Harry en Meghan niet voor hun eigen beveiliging betalen?”, merkt een andere twitteraar op. “Ze zijn nu al enorm rijk! Harry heeft meer dan 25 miljoen op zijn rekening staan. Ze mogen uiteraard wonen waar ze maar willen, maar verwacht niet dat belastingbetalers moeten boeten voor die keuze!” 

Gouverneur-generaal

De Canadezen zagen prins Harry volgens recente peilingen nochtans zitten als gouverneur-generaal, de vertegenwoordiger van de Britse queen Elizabeth II in de voormalige kolonie. Volgens een enquête van de Canadese krant National Post zou 61% van de Canadezen daar voorstander van zijn. Hij zou dan de huidige vrouw in die functie opvolgen, de voormalige Canadese astronaute Julie Payette. Zij werd eind 2017 aangesteld in die functie en normaal duurt het mandaat vijf jaar.

Canada is een constitutionele monarchie en onderdeel van het Britse Gemenebest met koningin Elizabeth II als staatshoofd. De gouverneur-generaal wordt, op voordracht van de Canadese premier, door de monarch benoemd. Sinds de jaren 50 gaat de functie naar Canadezen, maar voordien waren het Britten en dus kan Harry perfect ook in die rol passen.

Nu lijkt de opinie echter op korte tijd tegen hem gekeerd. “Als het zo zit”, houdt een Twitter-gebruiker het kort. “Ga dan maar naar huis, Harry en Meghan!” 
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rudy De Wever

  Zoals geweten heeft Canada een streng integratiebeleid, behalve voor wie poen heeft die mag direct binnen, dit is echt de werkelijkheid en hoeft verder geen banden of verwanten aan te tonen.

 • Ingrid Charlier

  Die mensen hebben gelijk. Waarom zou de Canadese belastingbetaler hiervoor moeten opdraaien. Het Britse koningshuis is rijk genoeg om deze kosten te dragen.

 • eric van der jeugdt

  Is dienen trudeau niet beschaamd,die reageert zoals onze belgische politiekers, laat de belastingbetaler maar alles betalen. Die twee mega superrijken rijven juist geld binnen en daarmee is de kous af. waar gaat dit naartoe met deze klotewereld. heb daarjuist de docu van vranckx gezien,in somalie liggen vluchtelingen en kinderen te creperen van honger,terwijl de rijken rondtoeren met privejets en miljoenen binnenrijven.

 • marnix laureyns

  Waarom kunnen die Rijke koningshuizen hun eigen veiligheid niet zelf betalen? Graag een antwoord aub?

 • Diane Bernaerts

  Alle begrip dat ze hun eigen leven willen leiden, en alle begrip dat ze inderdaad beveiliging nodig hebben, zeker nu ze een kind hebben. Maar "gewone" celebrities hebben ook beveiliging nodig, en die betalen dat wél uit eigen zak, dus waarom Harry en Meghan niet?