Canada stopt met betalen beveiligingskosten Harry en Meghan

REUTERS
Nu prins Harry en Meghan Markle een groot deel van hun tijd in Canada doorbrengen, betaalde het Noord-Amerikaanse land een deel van hun beveiligingskosten. Aan die controversiële financiering komt echter een einde wanneer de twee op 31 maart officieel hun koninklijke verplichtingen neerleggen. Dat heeft een woordvoerder van de Canadese minister van Publieke Veiligheid bevestigd aan Global News. 

“Canada had de verplichting om in te staan voor de beveiliging van Harry en Meghan zolang ze erkend werden als personen die internationaal beveiligd moeten worden”, vertelt Mary-Liz Power. “The Royal Canadian Mounted Police bewaakte het koppel daarom 24 uur per dag, 7 dagen op 7. Ze deden dat op vraag van hun Britse collega’s van de Metropolitan Police. Net zoals ze dat voor alle andere buitenlandse leden van koninklijke families moeten doen.”

Nu de twee op 31 maart officieel hun koninklijke functies neerleggen, verandert ook hun status. “Vandaar dat ook hun bewaking opgeheven wordt”, vervolgt Power. 

De Canadese beveiligingskosten van Harry en Meghan waren de voorbije maanden een heikel punt geworden. Dai Davies, ex-agent van de Britse Metropolitan Police, haalde eerder aan dat bij de hele onderneming een jaarlijks prijskaartje van 24 miljoen euro zou komen kijken. Verschillende politici uitten al kritiek op het betalen van die kosten en tienduizenden Canadezen tekenden een petitie omdat ze het prijskaartje te hoog vonden. Wie nu wel zal instaan voor de beveiligingskosten van het koppel is nog niet duidelijk. 
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Urban Vyaas

  Je grootmoeder zal maar koningin van Groot Britanië zijn. Hopelijk kunnen ze die kosten zelf opbrengen anders worden die jonge mensen (die terecht zelf hun leven wilden bestieren) een doelwit voor terroristen, criminelen en psychopaten die een eitje te pellen hebben met het VK. Als die zelf die 24 miljoen niet kunnen ophoesten gaat dat uitdraaien op een groot fiasco.

 • LISIANE RECH

  Waarom moet de belastingbetaler nog betalen voor hun veiligheid, maken geen deel mee uit en zijn ook geen royals meer, eigen keuze

 • Ludwig Janssens

  Kunnen misschien beginnen om voor zichzelf te zorgen,zonder de jaknikkers en slippendragers.

 • Janna Friese

  Och arme Meghan en Harry, kunnen zij nu niet als grote 'volwassenen' op eigen benen staan zonder beveiliging, nu ze zelf voor een 'onafhankelijk en vrij' leven hebben gekozen? Hoe moeten invaliden, arme en bejaarde mensen hier dan verder? Die krijgen ook geen beveiliging hoor, en moeten zelf hun eigen plan trekken!! Rijkdom stinkt nu eenmaal!! Janna Friese

 • Danny De Graeve

  Mama, ale 'tis te zeggen het Britse volk zal dat wel regelen..