Buitenlandse studie prinses Elisabeth kost meer dan 66.000 euro

Photo News
Prinses Elisabeth (16), dochter van koning Filip en koningin Mathilde, verhuist vanaf volgend schooljaar naar het buitenland. Ze zal haar humaniora afmaken in een exclusief college in Wales, waar ook de Nederlandse koning Willem-Alexander en de Jordaanse prinses Raiyah les volgde. Daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan vast, want haar inschrijving zou ruim 66.000 euro kosten.  

Nog anderhalve maand en het is zover: dan verruilt Prinses Elisabeth het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel voor het prestigieuze Atlantic College in Wales, waar ze haar humaniora zal afmaken. In het buitenland studeren is een traditie in ons koningshuis. Ze zal er samen les volgen met 350 andere jongeren uit 90 andere landen. 

Elisabeth zal een heel jaar in het internaat verblijven. Enkel tijdens de kerst- en zomervakantie komt ze naar huis. Minstens twee lijfwachten van de federale politie zullen meereizen om onze toekomstige koningin de klok rond te bewaken. Verder zal Elisabeth er een heel normaal studentenleven leiden. Als ze haar opleiding afwerkt aan de UWC Atlantic College behaalt ze het Internationale Baccalauréat.

De opleiding van de prinses moet natuurlijk ook betaald worden. Hoewel de helft van de studenten aan het Atlantic College een beurs heeft, geldt dat niet voor Elisabeth. Volgens de documenten van de school zou haar studie zo'n 66.628 euro kosten, ofwel bijna 33.500 euro per jaar. Daar zitten enkele 'extraatjes' nog niet ingerekend, zoals een waarborg van 282 euro, 180 euro aan transport van de luchthaven naar de school, 339 euro voor projecten of excursies, en 97 euro voor een rekenmachine. De school vraagt aan de ouders ook zo'n 1.580 euro aan zakgeld voor de studenten. 

Bij het Paleis geven ze geen commentaar op de bedragen. De woordvoerder laat weten dat ze niet communiceren over de verdere schoolloopbaan van de prinses omdat het om een privé-aangelegenheid gaat.

Het UWC Atlantic College
UWC Atlantic College Het UWC Atlantic College
Photo News20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dominique van beylen

  33000 euro per jaar, zijnde 3300 euro per maand is niet zo veel voor zo een school. We moeten hier rekenen met 30 dagen dus 110 euro per dag, onderwijs , internaat inbegrepen. Die extraatjes dat vind ik flauw om te vermelden. Voor zakgeld 1580 euro zijnde 158 euro per maand,(10 maanden = aan een schooljaar) de meeste van onze kinderen hebben meer per maand. Erasmus zou natuurlijk goedkoper zijn , alhoewel, …..

 • Alexander Stroobants

  Geen reactie van koningshuis aangezien dit een prive aangelegenheid is. Prive, dus wij moeten niet betalen voor deze klucht.

 • Loesje Vranken

  Beschamend dat ze zo iets aan het klokzeel hangen. Trouwens er zijn toch scholen in overvloed om te studeren. Over Prins Laurent zitten ze maar te zagen; ze zijn nog erger.

 • Wouters Lena

  Ze kan het binnen 2 jaar terugbetalen met interest van haar toelage dat ze dan gaat krijgen.

 • Mirko Di Wallenberg

  Wil je dat dit verandert stem dan verantwoord tijdens de verkiezingen in plaats van steeds te zagen en klagen over het koningshuis en de politiek!