Britse prins wilt geen protocol meer: “Noem me gewoon Harry”

Prins Harry was woensdagmiddag aanwezig op een conferentie voor milieuvriendelijke reisinitiatieven.
AFP Prins Harry was woensdagmiddag aanwezig op een conferentie voor milieuvriendelijke reisinitiatieven.
Prins Harry (35) is teruggekeerd naar het Verenigd Koninkrijk. Hij is dinsdag gespot in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Woensdag neemt hij daar deel aan een bijeenkomst van het toeristische initiatief Travalyst, dat hij in september al in Amsterdam presenteerde.

Travalyst is een initiatief van een aantal grote reisorganisaties dat de negatieve impact van toerisme op onder meer het milieu moet beperken. Met het oog op die missie koos Harry ervoor de trein te nemen naar het treinstation Edinburgh Waverley. Op foto’s is te zien dat hij gekleed ging in een spijkerbroek en op zijn hoofd een pet droeg. Hij droeg zijn eigen rugzak en een kledinghoes met daarin zijn nette pak. 

Voor prins Harry is de bijeenkomst in Edinburgh zijn eerste grote openbare optreden sinds hij met Meghan aankondigde een stap terug te doen binnen het Britse koningshuis en grotendeels in Canada te gaan wonen. Op die bijeenkomst deed hij trouwens ook een opvallende uitspraak aan enkele aanwezigen, want hij wilt geen prins of ‘hertog van Sussex’ meer genoemd worden: “Noem me maar gewoon Harry.” Dat bleek toen presentatrice Ayesha Hazarika hem het podium opriep. “Hij maakte vandaag duidelijk dat we hem gewoon bij zijn naam moeten noemen. Dus dames en heren, geef hem een groot, warm applaus: Harry!”

Afspraken

Harry en Meghan hebben deze week nog meer afspraken. Vrijdag heeft Harry een ontmoeting met Jon Bon Jovi, die zijn nummer ‘Unbroken’ opnieuw zal opnemen met het Invictus Games-koor, ten voordele van Harry’s Invictus Games Foundation. Alle opbrengsten van het liedje gaan naar de organisatie voor veteranen met blijvend letsel. Harry zal bij de opnames aanwezig zijn.

Harry en Meghan zijn tot en met 9 maart in het Verenigd Koninkrijk voor verschillende evenementen. Daarna reist het koppel terug naar Canada, waar de twee samen met zoontje Archie een groot deel van de tijd verblijven. Volgens bronnen van Us Weekly zou het echtpaar komend voorjaar wel van de partij zijn op het huwelijk van prinses Beatrice en Edoardo Mapelli Mozzi.

Beatrice en Edoardo geven elkaar het jawoord op 29 mei in de koninklijke kapel van St. James’s Palace in Londen. Na de huwelijksvoltrekking volgt een korte rijtoer naar Buckingham Palace, waar haar oma koningin Elizabeth in de tuin een receptie georganiseerd heeft.

Beatrice en Edoardo.
EPA Beatrice en Edoardo.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.