Britse koningin noemt 2019 in kerstspeech ‘jaar met veel hobbels’

De Britse koningin Elizabeth leest haar kerstboodschap voor.
REUTERS De Britse koningin Elizabeth leest haar kerstboodschap voor.
De Britse koningin Elizabeth zal in haar kersttoespraak op Eerste Kerstdag toegeven dat 2019 zowel voor Groot-Brittannië als voor haar eigen familie een moeilijk jaar is geweest. In de tekst die door Buckingham Palace al deels is vrijgegeven spreekt ze van een ‘hobbelige’ tijd.

In de toespraak, die werd opgenomen voordat haar echtgenoot, Prins Philip, uit voorzorg in het ziekenhuis werd opgenomen, zegt ze: “Het pad is niet altijd soepel en kan dit jaar soms heel hobbelig aanvoelen. Maar met kleine stappen, genomen vanuit geloof en hoop, kunnen diepgewortelde verschillen worden overwonnen.” Daarmee verwijst ze vermoedelijk zowel naar de moeizame brexit als naar de tegenslagen van de koninklijke familie, met prins Andrew die zich uit het openbare leven heeft teruggetrokken en de druk van de media op Harry en Meghan.

Ook meldt ze in haar kerstboodschap de 75-jarige herdenking van D-day en het belang van verzoening. “Degenen die voorheen gezworen vijanden waren, kwamen aan weerszijden van Het Kanaal bijeen voor herdenkingen. Door het verleden achter ons te laten en samen verder te gaan, eren we de vrijheid en democratie waar ooit een zeer grote prijs voor is betaald.’’

Elizabeth hield haar speech in de 'Green Drawing room' van het kasteel in Windsor, waar ze werd omringd door familiefoto's.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • monique bolen

    Inderdaad ook zij heeft de hobbels niet kunnen wegwerken en haar land kunnen behoeden van de ondergang wat heet Brexit.

  • Ludo Wouters

    Wat heeft ze zelf geschreven, waarschijnlijk geen letter idem voor onze Filip. Ze zijn niets meer dan papagaaien die een briefje voorlezen. De regeringsleiders schrijven die speech dus heel dat koningshuis is niet meer dan showbizz.