Besluit koning Albert kan grote gevolgen hebben: wat met erfrecht en de titel van prinses?

Na een jarenlange strijd kan Delphine Boël toch met opgeheven hoofd verder want ze haalde haar slag thuis.
Maxime Petit Na een jarenlange strijd kan Delphine Boël toch met opgeheven hoofd verder want ze haalde haar slag thuis.
Het besluit van koning Albert II om toe te geven dat Delphine Boël zijn dochter is, kan grote gevolgen hebben. Als kind van de voormalig vorst van België kan zij aanspraak maken op een deel van zijn erfenis. “Albert II zal Boël in zijn testament opnemen op hetzelfde niveau als zijn andere kinderen”, dat zei Alain Berenboom, advocaat van Albert II, vanavond in een interview met VTM NIEUWS. Maar kan ze ook de titel van prinses claimen?

Boël heeft echter altijd gezegd dat het haar niet om geld of titels te doen is. “Delphine wil erkend worden vanwege haar identiteit, en omwille van de identiteit van haar kinderen”, zei een van haar advocaten. “Ze is niet op zoek naar een plaatsje op de staatsieportretten.” De 51-jarige kunstenares voerde jarenlang strijd om erkend te worden door Albert. De vader van de huidige Belgische koning Filip gaf maandagavond via zijn advocaat toe dat hij Boëls vader is nadat hij de resultaten van DNA-onderzoek onder ogen kreeg.

Geen prinses

“Zelfs als de DNA-test aantoont dat Albert de biologische vader is - en ik zeg niet dat dat zo is - dan wil dat nog niet zeggen dat er meteen sprake is van erkenning van het vaderschap”, zei Alain Berenboom, de advocaat van de koning, daar eerder over. “Een biologische vader is namelijk niet hetzelfde als een wettelijke vader. Als Delphine Boël aan het eind van de rit wél erkend wordt als koningsdochter zal ze de achternaam van Albert II mogen dragen en wordt ze Delphine Van België.” Berenboom zei vanavond in VTM NIEUWS dat de koning zijn dochter Delphine op hetzelfde niveau als zijn andere kinderen zal opnemen in zijn testament.

Dat ze een prinses zou worden, gelooft hij niet. “Ze zal geen prinsessentitel krijgen, maar heeft wel recht op een deel van zijn erfenis - al is dat beslist niet de reden waarom Boël die erkenning zo graag wil. Het is al vaker gezegd: als ze op geld uit was, kon ze beter de enige erfgename van staalmagnaat Jacques Boël gebleven zijn. Hij en zijn familie hebben met 1,7 miljard euro een veel groter vermogen dan Albert II - naar schatting 200 tot 300 miljoen euro.”
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Henri Levich

  Enerzijds had men dit ook binnenshuis onder de 4 betrokken personen kunnen bespreken en nooit als sensatie in de media te brengen, trouwens is dit een prive aangelegenheid. Maakt de dame aanspraak op 1/8ste, dan heeft de koning nog steeds het recht om haar gedeeltelijk te onterven.

 • Sandra Peeters

  Besluit koning Albert...? Excuseer hebben wij met zijn allen iets gemist op zo. Denk dat de rechtbank en wat DNA iets hebben besloten. Zijn vaderschap stond al 100% vast met die test en dan valt er helemaal niets meer te 'beslissen'. Feit is dat gans die familie, de regering en de kerk wisten dat ze Alberts dochter was en is. Ja Albert heeft scheefgepoept. Wauw en dan. Nog steeds geen excuus om uw kind en ondertussen kleinkinderen zo te behandelen. Wat een voorbeeld. Schande.

 • Freddy van Puymbrouck

  Dit kan je toch geen besluit meer noemen, hij kon in feite geen kant meer op na de DNA test.Dan nog ontkennen zo iets zijn als het ontkennen van het licht.Albert heeft zich laten kennen als een koppige eigenwijze vent die dacht dat zijn status genoeg zou zijn om de dans te ontspringen.Zijn manier van doen heeft juist enorme schade aangebracht aan zijn status,eigen schuld!

 • Ronn Van Cauwenberge

  Meer dan 10 jaar heeft Albert gevochten tegen de vaderschapserkenning, dat getuigt van egocentrisme en wereldvreemdheid. Had hij Delphine onmiddellijk erkend dan zou hij op veel sympathie kunnen rekenen, nu niet meer. Dat noemt zich dan Koning der Belgen.. Amai

 • Debusschere Johan

  Ben blij voor haar