België telt weldra 2 koningen en 3 koninginnen

photo_news
Zodra koning Albert II op 21 juli de fakkel doorgeeft aan prins Filip zal ons land niet alleen twee koningen tellen, maar ook drie koninginnen. Uiteraard zal enkel Filip het staatshoofd worden. Albert behoudt zijn titel van koning wel, net zoals Paola en Fabiola koningin blijven naast Mathilde. En zo wordt België het eerste land ter wereld met drie koninginnen.

België had eerder al eens twee koningen na het gedwongen aftreden van Alberts vader, koning Leopold III, in 1951. Hij behield zijn titel tot aan zijn overlijden in 1983, naast zijn regerende zoon koning Boudewijn. Op dit moment zijn er al twee koninginnen: Alberts vrouw koningin Paola en de weduwe van Boudewijn koningin Fabiola, en daar komt op 21 juli koningin Mathilde bij.

Ook in andere monarchieën is het gebruikelijk dat een teruggetreden vorst zijn titel behoudt of dat er twee koninginnen zijn na het overlijden van een koning. Zo heeft in Luxemburg groothertog Jean na zijn abdicatie in 2000 ook zijn titel behouden naast opvolger groothertog Henri. In buurland Nederland werd koningin Beatrix echter opnieuw prinses zodra Willem-Alexander de troon besteeg.

Eerste vrouwelijke troonopvolger
De inmiddels elfjarige dochter van Filip en Mathilde, prinses Elisabeth, zal bovendien de eerste vrouwelijke troonopvolger worden in de geschiedenis van België. Tot koning Boudewijn in 1991 de regels voor troonsopvolging veranderde, kwamen immers alleen mannen in aanmerking voor de troon. Prinses Elisabeth, die in Brussel in een Nederlandstalige school zit, zal bovendien de eerste troonopvolger worden die goed geschoold is in het Nederlands.

Prinses Elisabeth in 2005 met haar pasgeboren broertje Emmanuel.
epa Prinses Elisabeth in 2005 met haar pasgeboren broertje Emmanuel.



Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.