Baby Archie achter gesloten deuren gedoopt (en daar zijn veel Britten niet blij mee)

EPA
Archie Harrison Mountbatten-Windsor is deze ochtend achter gesloten deuren gedoopt. Het zoontje van prins Harry en Meghan is precies twee maanden oud en werd gedoopt in de privékapel van Windsor Castle.

De hertog en hertogin van Sussex kozen, tot teleurstelling van veel Britten, voor een kleinschalige plechtigheid. Vanmiddag werden twee foto's vrijgegeven via het Instagram-account van de Sussexes. Op één foto is het gelukkige gezin te zien, op de andere staan Harry, Meghan en Archie omringd door familieleden.

Ook prins Charles en Camilla, prins William en Catherine, Meghans moeder Doria Ragland en de twee zussen van prinses Diana - Lady Jane Fellowes en Lady Sarah McCorquodale - poseerden voor de foto. Bij de ceremonie zelf waren volgens Britse media niet meer dan 25 genodigden aanwezig. Grote afwezige was koningin Elizabeth, die vanwege verplichtingen elders niet in Windsor was.

De pers was niet welkom op de ceremonie en dat stuit veel Britten tegen de borst, omdat recent uitlekte dat Harry en Meghan wél een beroep deden op publiekelijk belastinggeld voor de renovatie van hun woning.

(Lees hieronder verder)

EPA

Tradities
Hoewel Harry en Meghan braken met tradities als het laten vastleggen van de aankomst en het bekendmaken van de peetouders, verliep de doopceremonie verder op traditionele wijze. Zo droeg Archie de bekende koninklijke doopjurk, een replica van de jurk die koningin Victoria in 1841 liet maken voor haar eerste kind.

Ook werd het Lily Font gebruikt, het doopvont dat al sinds jaar en dag wordt gebruikt binnen de koninklijke familie. Het doopwater kwam uit de Jordaan, de rivier waarin Jezus Christus gedoopt zou zijn, zo maakte Buckingham Palace vanmiddag bekend.

De doopplechtigheid werd geleid door de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby. Hij sloot ook het huwelijk tussen Harry en Meghan en doopte de drie kinderen van Harry's oudere broer William.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludo Dierckx

  Het kindje kan er niet aan doen...een schatje....maar helaas de bevolking is verantwoordlijk om dit soort mistoestanden in stand te houden...'gekroonde hoofden' die onderhouden worden...idem dit voor het voltallige Europees gedoe...geschiedenis leert dat deze zeepbellen altijd vroeg of laat uiteenspatten...

 • Ann Verschueren

  Britten moeten daar niet kwaad om zijn. Het gezinsleven is privé ook voor Koninklijke families. We leven niet meer in de 17de eeuw waar zelfs getuigen de huwelijksnacht moesten bijwonen om te zien of het huwelijk wel "voltrokken" werd.

 • Victor Munster

  Volgens sommige mensen hebben de kinderen van prinsen die van een dotatie leven dus geen recht op privacy? Wat een flauwekul! Zolang die prinsen hun publieke verplichtingen nakomen heeft de pers niet het recht om hun neus in hun privé leven te steken. Speciaal de kinderen van Prinses Diana zijn daar gevoelig voor.

 • Jan Van Rompaey

  Daar hebben we het laatste nog niet van gehoord en gezien.

 • kelly stroobantd

  Wel een heel mooi kindje en al flink voor 2 maanden te zijn .