Advocaat-generaal Hof van Cassatie pleit voor verwerpen cassatieberoep Albert II

BELGA
De advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie heeft vrijdagochtend gepleit om de cassatieberoepen van Albert II in de zaak Delphine Boël te verwerpen. Op een beslissing van het Hof moet Boël, die de zitting zelf bijwoonde, nog wachten tot 13 december.

Het Hof van Cassatie boog zich vandaag over cassatieberoepen die koning Albert II heeft ingesteld tegen twee arresten van het Brusselse hof van beroep. In die twee arresten had het hof van beroep geoordeeld dat Jacques Boël niet de wettelijke vader was van Delphine Boël en dat Albert II een DNA-analyse moest ondergaan.

Dat de advocaat-generaal nu heeft geadviseerd om de beroepen van Albert II te verwerpen, kan goed nieuws zijn voor Boël. De overwinning is echter geen zekerheid voor de kunstenares, want het Hof moet dat advies niet volgen. Boël wilde na de zitting niet reageren.

In een arrest van 16 mei heeft het Brusselse hof beslist dat het voormalige staatshoofd een DNA-test moest laten afnemen maar dat de resultaten van dat onderzoek niet zouden bekendgemaakt worden voor er een nieuwe zittingsdatum was vastgelegd. De datum van die nieuwe zitting hangt af van de beslissing van het Hof van Cassatie over het cassatieberoep dat tegen de twee eerdere arresten werd ingesteld. Albert II heeft op 28 mei wel al een DNA-test laten afnemen.

Delphine Boël was in 2013 naar de familierechtbank gestapt om het wettelijke vaderschap van Jacques Boël te betwisten en, in een tweede fase, het vaderschap van Albert II te laten erkennen. Ze zegt al jaren dat de voormalige vorst haar biologische vader is. Jacques Boël had zich niet verzet tegen de betwisting van zijn wettelijk vaderschap en had een DNA-test ondergaan om aan te tonen dat hij niet de biologische vader was.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hedwige Dubois

  Het moet heel erg zijn als je vader je niet wil erkennen, je moet innerlijk heel sterk zijn om dit te kunnen dragen. Geen erkenning je negeren alsof je niets bent Albert maakt er een hele groot fout mee die voor altijd een schaduw zal werpen van wie hij is. Wat moet ze tegen haar kinderen zeggen??? Ik hoop voor Justin dat de rechtbank nu vlug beslist en bekend maakt dat Albert haar vader is, want dat is hij!

 • Freddy van Puymbrouck

  Het is bijna middeleeuws dat Albert blijkbaar zo veel macht heeft dat hij zowat alles jaren kan tegen houden.Vanwaar dat voorrecht?, vooral omdat het in de eerste plaats vooral in de politiek allemaal grote broekschijters zijn en het gerecht sluit zich daarbij aan.Je zal daar maar tegen moeten vechten.

 • Diane Bernaerts

  Marc Camp: het was wel wat meer dan "een avontuurtje", en Albert kwam wel degelijk jarenlang vrijwillig zijn verplichtingen als vader na; Delphine noemde hem zelfs "papillon". Tot Boudewijn besliste dat het gedaan moest zijn en dat hij zijn huwelijk met Paola moest proberen te redden.

 • guido vermeyen

  Het begint me te dagen waarom de pensioenen opgetrokken zijn tot 67 jaar....er komen heel wat dotaties erbij van de kon. familie, privéscholen , onderhoud gebouwen, een klein cruiseschip van de andere twee "vorsten" de gratis privé-vluchten en nu bijna erkenning Delpine als dochter van......Je mag nu zeggen wat je wil, de overheid is toch echt vooruitziend...

 • Patrick Mechels

  Juridische waarheid en biologische waarheid zijn dus juridisch verschillend maar biologisch hetzelfde of omgekeerd. Idem trouwen. Je kan juridisch met iemand getrouwd zijn maar voor de kerk met iemand anders...het is maar hoe het voor jou het beste uitkomt. Dat zijn de achterpootjes die bewust gecreëerd zijn door beide partijen. Volgens de dood ben je voor de kerk pas gescheiden...