775 kamers, maar toch is er geen plaats voor Trump in Buckingham Palace

queen elizabeth
ANP queen elizabeth
Wanneer staatshoofden op bezoek gaan in een ander land, is het gebruikelijk dat ze overnachten bij hun plaatselijke collega’s. In het geval van Donald Trump hebben de Britse royals echter besloten om alle beleefdheid overboord te gooien, want ondanks de 775 (!) kamers in Buckingham Palace, is er geen enkele die vrijgemaakt kan worden voor de Amerikaanse president.

Van 3 tot 5 juni zullen president Trump en zijn vrouw Melania een bezoekje brengen aan Londen, waarna ze op 6 juni doorreizen naar Plymouth om de Britse herdenking van D-day bij te wonen. Vreemd genoeg heeft de Queen hem zelf uitgenodigd voor de plechtigheid - op aandringen van Theresa May, die de banden met de VS graag wil aanhalen - maar op een slaapplek in het paleis hoeft de omstreden president niet te rekenen. Koningin Elizabeth wil hem duidelijk niet in haar woonst en heeft hem afgewimpeld met een smoes. De grootse renovatie van Buckingham Palace, die overigens ruim 400 miljoen zal kosten, maakt het een ongeschikte verblijfplaats, klinkt de officiële uitleg. Maar ook Charles en Camilla, die hem eventueel in Clarence House - waar er geen werkmannen lopen te kloppen en zagen -  konden uitnodigen, hebben Trump liever niet in huis.

De eerste ontmoeting met Trump is de 93-jarige koningin Elizabeth duidelijk niet goed bekomen. Toen hij vorig jaar op de thee kwam, brak hij bruut meerdere protocollen en sneed haar onder meer de pas af tijdens een inspectie van de erewacht. Het gezicht van hare majesteit toen de president voor haar voeten kwam lopen, sprak boekdelen. Maar naast een persoonlijke afkeer kunnen ook de vele veiligheidsmaatregelen die met een bezoek van de ‘leider van de vrije wereld’ gepaard gaan een rol spelen. Wanneer Trump voet zet op Britse bodem wordt immers de hoogste alarmfase gehanteerd, wat betekent dat er heel wat extra personeel en middelen ingezet moeten worden. Er worden ook duizenden demonstranten verwacht, en die hebben de royals liefst niet voor hun eigen deur. 

Waar Melania en Trump dan wel zullen verblijven, wordt om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt. Het gaat echter vermoedelijk om de ambtswoning van de Amerikaanse ambassadeur in Londen, nabij Regent’s Park. 

Trump liep de Queen vorig jaar voor de voeten tijdens een inspectie van de erewacht.
Photo News Trump liep de Queen vorig jaar voor de voeten tijdens een inspectie van de erewacht.
Trump liep de Queen vorig jaar voor de voeten tijdens een inspectie van de erewacht.
EPA Trump liep de Queen vorig jaar voor de voeten tijdens een inspectie van de erewacht.19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Freddy Wouters: maar dat waren geen staatsbezoeken. Bij een staatsbezoek slaapt het bezoekende staatshoofd normaal wél in het paleis of de woning van het ontvangende staatshoofd. Wees maar zeker dat hij deze kaakslag niet zal kunnen verkroppen!

 • linda D'Haese

  775 kamers de grootheid waanzin van al die koningen op de kosten van de gewone man en ook heel milieu belastend voor te verwarmen en onderhoud

 • DIRK VAN BRUSSEL

  ieder land moet importeren en exporteren ZELF de VS. De Sovjet Unie is het beste bewijs dat niemand het alleen kan. Dus conclusie : iedereen geeft iedereen nodig.

 • Karel Tichmann

  Engelen Albert; "Als de Europeanen leren om op eigen benen gaan staan, dan zou dit een zegen zijn voor Amerika". Trump vernietigd op grote schaal socialisme/communisme, en daar ben ik zeer blij mee.

 • xavier matz

  meestal zou een president in de ambassade slapen uit veiligheidsoverwegingen,in dien er iets zou gebeuren dan kan het land niet aansprakelijk gesteld worden voor een mogelijke aanslag