5.000 euro dwangsom per dag? Dit zijn de scenario’s voor koning Albert II in de zaak-Boël

5.000 euro dwangsom per dag. Dat bedrag moet koning Albert II betalen als hij geen DNA-staal afstaat in de zaak-Boël. Het hof van beroep in Brussel heeft daar vandaag over beslist. Het meest voor de hand liggende scenario is dat onze koning straks opnieuw in cassatieberoep gaat tegen de beslissing. Maar wat zijn de andere mogelijkheden?

Koning Albert II betaalt de dwangsom van 5.000 euro per dag

“Die kans is quasi onbestaande”, zegt professor Familierecht Gerd Verschelden (UGent). “Dat kan niet blijven duren. Het bedrag zou zo hard oplopen, dat dit eigenlijk geen realistisch scenario is.”

Weigert de koning DNA af te staan, dan zal de dwangsom in principe beginnen lopen de dag nadat hij weigert de test af te leggen.

De koning staat alsnog een DNA-staal af.

Voegt de koning zich naar de uitspraak- dat is weinig waarschijnlijk- dan zal een deskundige hem oproepen en een datum voor de afname van het DNA vastleggen. Dat gebeurt in een van de komende weken. In het najaar van 2018 bevestigde het hof op die manier al dat Jacques Boël niet de biologische vader is van Delphine Boël. Daartegen ging de koning trouwens in cassatieberoep. 

“Mocht de koning DNA afstaan, dan is enkel maar de biologische afstamming vastgelegd. Maar daar draait het voor Boël niet om. Waar het haar om te doen is, is om de koning als juridische vader te hebben en dàt is een verschil. Juridisch vaderschap draait om degene die op grond van het afstammingsrecht de vader is. In Delphine Boël haar geval, is dat nog altijd Jacques. Zolang die afstamming - het juridisch vaderschap van Jacques Boël - niet is verbroken, is er geen ruimte voor het juridisch vaderschap van koning Albert. Twee juridische vaders, dat kan immers niet. Conclusie: zelfs als de koning via een DNA-staal als biologische vader van Delphine Boël wordt aangeduid, kan hij zijn vaderschap niet erkennen omdat Jacques nog ‘in de weg’ staat.

Erfenissen hangen trouwens samen met juridisch vaderschap. Delphine Boël erft op dit moment dus nog altijd van Jacques Boël.

Koning Albert II gaat in cassatieberoep tegen de uitspraak van vandaag

“Dit is het meest voor de hand liggende vervolg. Onze koning krijg nu drie maanden de tijd om zich te beraden”, zegt Verschelden. “Hij zal alle mogelijke rechtsmiddelen uitputten om alles bij het oude te houden. De koning betwistte ook de eerdere uitspraak- dat Jacques Boël niet de biologische vader van Delphine is- en tekende ook daartegen cassatie aan. Zolang dat aansleept, ben ik er vrij zeker van dat hij ook tegen deze beslissing cassatievoorziening zal instellen. En dan zijn we opnieuw vertrokken voor minstens een jaar.”
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  5000 euro per dag? Dat zou 20.000 euro per dag moeten zijn . Die man kent geen schaamte . Ten tijde dat hij naar Oostende reed voor zijn.....Iedereen van mijn generatie weet daar van. En dan nu zou hij plots een heilige zijn? Om te lachen zeker ?

 • robert dumortier

  Weer zo een belachelijke zaak van het gerecht volg de procedure zoals van een gewone burger maar nee het moet weer iets speciaal zijn! het gerecht rekt de procedure omdat ze geen uitspraak moeten doen. Volgens hun systeem hebben ze no honderden rechters nodig om alles te stapelen in de kelder, en ze vinden het dan niet terug!

 • Daniel Vandyck

  Zou het niet stilaan tijd worden dat onze huidige Koning Filip eens met zijn vader zou gaan praten? Of steunt hij deze kermis ook? Waarom schaffen ze deze Koningshuizen niet gewoon af, zij kosten ons handenvol geld. Ik zou graag het prijskaartje willen weten van gans deze soap die door het geld van de belastingbetaler werd betaald. Probeer jij als gewone burger eens hetzelfde te doen, het gerecht is al lang met al je hebben en houden weg! Droevig Belgenland

 • Ludwine Eeckhout

  Wat een soep van jewelste. Doe zoals een normaal mens doet. Hij is onze koning niet meer!! Het is toch klaar en duidelijk zeker dat hij de biologische vader is want anders zou hij niet zo tegenwerken. Dat ze die boetes maar aftrekken van zijn dotatie!!! Met een gewone mens duurt het zo lang niet. Doe normaal!!! Hij is toch niet meer dan een ander mens zeker. Wat nen tralala daar rond.

 • Bart Bels

  Respect voor Delphine: blijven doorgaan in de procedure! Dit vergt veel van een mens!