30.952 euro om een kamer te schilderen, en andere zotte uitgaven van ons koningspaar

belga
Momenteel wordt er in Groot-Brittannië druk gediscussieerd over de dotatie van de Queen. De toelage van Elizabeth II wordt immers flink opgetrokken (bijna verdubbeld). De reden: Buckingham Palace moet gerenoveerd worden. Door de belastingbetaler dus, ook al kan ze dat best zelf betalen.

Heel wat Britten vinden het niet kunnen dat zij opdraaien voor de extra kosten, terwijl de koningin toch al een mooie dotatie krijgt. Maar ook in ons land geldt hetzelfde, meldt TV Familie: werken aan de koninklijke gebouwen worden betaald door de overheid. "En dat geld komt voor alle duidelijkheid níet van de civiele lijst", zegt royaltywatcher Thierry Debels. Met andere woorden: het zit niet inbegrepen in het bedrag dat koning Filip elk jaar krijgt om zijn functie uit te oefenen. En je zou denken dat hij dat met een slordige 11,5 miljoen euro wel zelf zou kunnen betalen.

En volgens TV Familie is ons koningspaar daarbij niet al te zuinig. "Sommige werken zijn noodzakelijk, zoals het verwijderen van asbest. Maar er zijn ook heel wat foliekes bij", aldus Debels. "Zo werd onlangs een nieuwe parking aangelegd aan het kasteel van Laken op vraag van Filip. Dat heeft 18.295,60 euro gekost. Op Stuyvenberg, waar Fabiola woonde, werd dan weer een nieuw alarmsysteem geïnstalleerd. Prijskaartje: 51.116,32 euro. Verder liet Mathilde op het kasteel van Laken een kamer herschilderen: hopla, 30.952 euro. Ook het bureau van Filip in Brussel kreeg een lik verf: 31.221,61 euro. En er werden nieuwe wc's geïnstalleerd in het paleis voor 17.790 euro..."

Volgens senator Pol Van den Driessche bepaalt de wet dat de buitenkant van de koninklijke gebouwen voor de rekening is van de regering (via de Regie der Gebouwen) maar dat veranderingen aan de binnenkant eigenlijk uit Filip zijn loon moet komen. Hetzelfde geldt voor de verwarmingskosten van het kasteel van Laken, maar ook daar schuift Filip 70 procent van de kosten door naar de overheid. Wettelijk gezien doet hij niet meteen iets verkeerd, maar je kan er toch vragen bij stellen. "Ingewijden weten dat de familie Van Saksen-Coburg en Gotha nogal zuinig - om niet te zeggen: gierig - is."

Lees er vandaag alles over in TV Familie.
45 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Da Ke

  Dank U Leila Ali, uw reactie is klasse wat ik niet kan zeggen van de rest... schaamtelijke soort.

 • Da Ke

  Leve de Koning! Respect voor hen aub, dank u.

 • karel van zand

  Leila Ali leeft op een wolk.... de koning is niks meer dan een ander... ook al denkt de adel dat wel.... de pis van de door uit de juiste nest te komen stinkt even hard als van de noeste arbeider

 • Leila Ali

  Laat die mensen toch met rust , het gaat hier wel om de koninklijke familie ! Ik ben geen belg maar heb meer respect voor onze koning en koningin dan de meeste belgen ! Jullie moeten juist dankbaar zijn dat de koning geen dictator is

 • WILLY MUYLAERT

  Graag eerst de werkomschrijvingen en dan oordeel vellen, toch?