"Zorg dat je geen spleetogen krijgt", "Jij bent veel te dik om astronaut te worden": de strafste uitspraken van prins Philip (95)

Photo News
De Britse prins Philip (95) gaat op pensioen. Daarmee komt ook een einde aan zijn adrem uitspraken en grappen. Iets waar de echtgenoot van koningin Elizabeth berucht voor is.

Veel van zijn uitspraken komen schofferend over en hebben een discriminerende ondertoon. De hertog van Edinburgh neemt nooit een blad voor de mond, en da's een understatement. Zelf vindt hij dat de media hem niet altijd goed begrijpen of hem met opzet in een kwaad daglicht stellen. Een bloemlezing:

- Zijn advies aan Britse studenten in China: "Zorg dat je geen spleetogen krijgt." Tijdens hetzelfde staatsbezoek: "Peking is afgrijselijk." (1986)

- "Jij bent veel te dik om astronaut te worden", aldus de prins-gemaal die zo de toekomstdroom van een 13-jarig jongetje aan diggelen hielp. (2001)

- "U bent toch vrouw, of vergis ik mij?". De echtgenoot van de Queen krijgt uit de handen van een Keniaanse een beeldje overhandigd. (1984)

- "Gooien jullie nog steeds met speren naar elkaar?", vroeg Philip aan enkele aboriginals in Australië. (2002)

- "U hebt uw nachtkledij al aan, zie ik", verklaarde Philip aan de president van Nigeria die in traditionele klederdracht de Britse royals ontving.

- "Hoeveel mensen heb je al sinds deze ochtend met dat ding omvergereden?" Hij vroeg dit aan een mindervalide man in een scootmobiel." (2012)

- "Britse vrouwen kunnen niet koken." (1966)

Prins Philip speelt cricket. Foto uit 1953, zes jaar na zijn huwelijk met koningin Elizabeth.
Photo News Prins Philip speelt cricket. Foto uit 1953, zes jaar na zijn huwelijk met koningin Elizabeth.

- Tijdens een bezoek aan Schotland in 1995 vroeg Philip aan een plaatselijke rijinstructeur: "Hoe houdt u de inboorlingen zo lang van de drank af dat zij hun rijbewijs kunnen halen?

- "Moeilijk te accepeteren dat zijn naar mijn oordeel vreselijke songs zo hard aanslaan". Prins Philip blijkt geen fan van Tom Jones (1969).

- "Zoiets leert mijn dochtertje in haar tekenlessen op school." De prins bezocht in 1965 een museum waar Ethiopische 'primitieve' kunst te zien was.

- "We zijn hier niet voor ons plezier. We weten wel betere dingen om ons te vermaken", aldus de hertog van Edinburgh tijdens een staatsbezoek aan Canada. (1976)

- "Iedereen wou meer ontspanning, nu klagen ze dat ze werkloos zijn". Een uitspraak uit 1981, toen werkloosheid welig tierde in het Verenigd Koninkrijk.

- Tegen dove kinderen in de Welshe hoofdstad Cardiff die naast een steeldrum stonden."Als je naast zo'n muziek staat, is het geen wonder dat je doof bent".

- "Als het geen winden laat en geen hooi eet, dan is ze er niet in geïnteresseerd." (Philip over zijn dochter Ann. Haar passie is  paardensport."

Koningin Elizabeth en prins Philip bezochten in 2015 Malta.
Photo News Koningin Elizabeth en prins Philip bezochten in 2015 Malta.