“Koning Filip is aangewezen persoon om België na coronacrisis fundamenteel te hervormen”

Koning Filip bracht donderdag een bezoek aan het hoofdkantoor van de politie van Namen. Binnenin droeg iedereen, de koning incluis, mondmaskers.
EPA Koning Filip bracht donderdag een bezoek aan het hoofdkantoor van de politie van Namen. Binnenin droeg iedereen, de koning incluis, mondmaskers.
Koning Filip moet een commissie oprichten om België na de coronacrisis te hervormen op politiek, sociaal en economisch gebied. Daarvoor pleit econoom Wim De Wulf in een open brief aan de koning die VRT heeft gepubliceerd.

Volgens De Wulf verergert de coronacrisis de problemen waar België mee kampt, zoals “complexe en dure staatsstructuren, moeizame beslissingsprocedures, gepolariseerde en tijdrovende twisten en regionale vervreemding”. Politici worstelen met de coronamaatregelen, waarbij sommigen de inzichten van wetenschappers aanvechten en twijfel zaaien “in een pijnlijk spektakel”.

Er zijn daarom integere mensen nodig met "een koel hoofd en een warm hart" die "boven de regionale, ideologische, maatschappelijke en partijpolitieke belangengroepen staan" en op een pragmatische manier aan oplossingen gaan werken. Want als de virusuitbraak één ding heeft aangetoond, dan is het dat "samenhorigheid, begrip voor elkaar, solidariteit en voor elkaar zorgen belangrijke fundamenten zijn van eender welke maatschappij", aldus de econoom.

Om het hervormingsproces te leiden is de koning de aangewezen persoon, meent De Wulf. "Uw leiderschap de laatste jaren heeft immers aangetoond dat u goed weet te navigeren in ons complexe land. Ik geloof dat u, sire, ons land in een betere richting kunt leiden.”
74 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Janssens

  Wat ik geleerd heb uit deze crisis is dat we het land niet snel genoeg kunnen splitsen... minstens een doorgedreven vorm van confederalisme. Het is immers op... totaal op. Men moet stekeblind zijn om dat niet te zien.

 • alfred cool

  Is België nog te redden ? De economische, sociale en financiële crisissen zijn al begonnen met de corona crisis en dit zal leiden tot een volledige ineenstorting van het boven vermelde alsook dat de politieke gestel over gans de wereld zal instorten en de Nieuwe Wereldorde zijn entree maakt De UN in handen van een klein groepje elite met als doel totale controle over de wereldbevolking verkrijgen met de chip in de hand of voorhoofd met een cashloze wereld en als kers op de taart mister 666 !

 • Refter Noorderlaan

  Maak van België een noordelijk en zuidelijk bedrijf en kijk na 5 jaar waar ze staan. Dan komt er een fusie en zien we wie er de leiding krijgt over het geheel met een duidelijke besparing in de overheidskosten.

 • Rudi Swinnen

  Hij kan misschien beginnen met de 6 ministers van mondmaskers hun C4 te geven zonder ontslagvergoeding wegens herhaaldelijke fouten

 • André Herbots

  Op papier is Filip koning van alle Belgen maar in de praktijk is hij de koning van de Franstaligen.