“Het zijn wíj die betalen”: Britten niet te spreken over ‘privébevalling’ Meghan Markle

Getty Images
In het Verenigd Koninkrijk is ophef ontstaan over de plannen van prins Harry (34) en Meghan Markle (37). Het koppel heeft via een officiële verklaring laten weten dat ze - in tegenstelling tot de traditie - de geboorte van hun zoon of dochter privé willen houden. Iets wat bij heel wat Britten in het verkeerde keelgat is geschoten. “Het zijn wel wíj die de hele boel betalen”, klinkt de kritiek.

Wie nu al reikhalzend uitkijkt naar alle details over de pasgeboren baby van prins Harry en Meghan Markle, kan die droom maar beter opbergen. Het koppel heeft via een statement laten weten dat ze de geboorte van hun zoon of dochter privé willen houden. Als de twee “de gelegenheid hebben gehad in de privésfeer hun nieuwe gezin te vieren” maken de hertog en hertogin van Sussex met hun kind pas tijd voor de pers.

Harry en Meghan breken daarmee met de traditie van het fotomoment vlak na de geboorte. Harry’s schoonzus Kate stond - drie keer zelfs - een paar uur na haar bevalling wel al lachend te poseren voor de wereldpers. De vrouw van prins William zette hun kinderen George (5), Charlotte (3) en Louis (bijna 1) op de wereld in de Lindo Wing van het St. Mary’s Hospital in Londen, waar journalisten, verslaggevers, fotografen en honderden fans dagenlang stonden te wachten om een glimp op te vangen van de royal baby’s. Ook Harry en zijn broer William werden geboren in de Lindo Wing en maakten een paar uur nadien kennis met de wereldpers.

Kritiek

Dat Harry en Meghan nu hun eigen ‘ding’ doen, schiet bij veel Britten in het verkeerde keelgat. Zij vinden dat de royals moreel verplicht zijn om hun bevalling in het publieke oog te beleven, omdat het hele gebeuren betaald wordt met belastingsgeld. “Wil dat dan zeggen dat wij nu nergens meer voor moeten opdraaien?”, klinkt het. En ook: “Je kan ons niet laten betalen voor een leven vol voordelen, om ons dan buiten te sluiten wanneer het jullie goed uitkomt. Dit hoort nu eenmaal bij dat leven”, en “Ze willen royale privileges, pompen miljoenen van ons belastingsgeld in de renovatie van hun woonst, krijgen constant bewaking. Ze willen dat wij betalen voor het leven van hun baby, maar ze willen wel geen details delen. Als je privacy wil, ga dan weg en betaal alles uit je eigen zak!”  

Toch verdedigden een aantal royaltyfans de keuze van Meghan en Harry ook. “Goed voor hen, ik wens hen veel rust toe”, en “De hertog en hertogin zijn niemand een verantwoording schuldig. Ze hebben ook recht op privacy, en al zeker wanneer ze een baby verwachten. Ze moeten niet altijd en overal in de spotlights staan. Kunnen we echt van een vrouw verwachten dat ze enkele uren na haar bevalling al volledig opgetut voor de camera’s verschijnt, alsof ze niet nét een kind ter wereld heeft gebracht?”
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • monique bolen

  Met Megan zijn ze daar nog niet aan de nieuwe patatten. Als Amerikaanse denkt ze dat ze het voor het zeggen heeft zoals zo vele van haar landgenoten maar pas op van de Britse Royals ze zijn er goed in om iemand te kraken.

 • Sandra Peeters

  Zij die betalen? Aan 't tempo dat Megan geld spendeert is haar spaarpotje al lang op. En Harry leeft van Trustfonds en onkostenvergoedingen, hij betaald zelfs zijn eigen kleren niet. Welk eigen geld? Die paar kostelijke reisjes en acte de présence dat ze doen kosten meer dan ze opbrengen. Een beetje privacy is hun zeker gegund, maar dat kan ook zonder gans de kostelijke poespas. Denk vooral dat het die arrogantie is waar mensen terecht een probleem mee hebben.

 • Johan Cremers

  Wat een gezever altijd laat die mensen toch eens gerust onnozelaars !!!!

 • Veerle Hertens

  Alleen de koning en de kroonprins zouden van belastinggeld mogen leven. Die kunnen moeilijk een andere job doen. Al die andere kinderen kunnen met hun opvoeding en educatie kansen genoeg om ergens een comfortabele, dik betaalde job te vinden. Broer zijn van een toekomstige koning is geen job. Als vrouw begrijp ik dan weer heel goed dat een vrouw niet in de krant wil 3 uur na de bevalling. Ook niet als ze met belastinggeld betaald wordt.

 • patrick morel

  Begrijp het niet, de Britten betalen toch al jaren voor dat dure circus.