"Het kan me niet schelen of je dood bent of niet": Arabische sjeik over vrouw die weggevlucht is naar Londen

Sjeik Mohammed bin Rashed Al Maktoum en prinses Haya Bint Al Hussein in 2009
WireImage Sjeik Mohammed bin Rashed Al Maktoum en prinses Haya Bint Al Hussein in 2009
Prinses Haya Bint Al Hussein (45), één van de zes vrouwen van sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum (69), leeft al enkele maanden in Londen. Ze is samen met haar twee kinderen weggevlucht van de sjeik die tevens alleenheerser van Dubai is. “Hier is geen plaats meer voor jou. Het kan me niet schelen of je dood bent of niet”, reageert de sjeik op zijn eigen website.

Mensenrechtenorganisaties beweren al langer dat het er binnen de muren van het paleis van sjeik Mohammed allesbehalve rooskleurig aan toegaat. Er zou sprake zijn van zowel fysiek als verbaal huiselijk geweld. Dat zou verklaren waarom prinses Haya is weggevlucht.

Kinderen meegenomen

Het koppel heeft twee kinderen, Jalila (11) en Zayed (7). Ook hen heeft Haya meegenomen naar Londen. Daarover zou sjeik Mohammed furieus zijn. Het verklaart het boze gedicht op zijn website: “Oh lieverd, er is niets meer te zeggen. Je doodse stilte heeft me uitgeput. Er is hier geen plaats meer voor jou. Het kan me niet schelen of je dood bent of niet”, schrijft hij.

Er is hier geen plaats meer voor jou. Het kan me niet schelen of je dood bent of niet.

Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Eerder probeerden ook twee van Mohammeds dochters, Shamsa en Latifa, te vluchten. Beide vrouwen werden uiteindelijk teruggebracht naar Dubai door het leger van de Verenigde Arabische Emiraten. In een video die vorig jaar uitlekte beweert Latifa dat haar vader “enkel met zijn eigen reputatie bezig is”. Ze zegt ook dat er in het land “geen gerechtigheid is en dat je als vrouw niets betekent”.

Prinses Latifa, dochter van sjeik Mohammed, werd vorig jaar onderschept toen ze probeerde weg te vluchten.
AP Prinses Latifa, dochter van sjeik Mohammed, werd vorig jaar onderschept toen ze probeerde weg te vluchten.

Hoe het nu verder moet met prinses Haya, is onduidelijk. Ze heeft politiek asiel aangevraagd in het Verenigd Koninkrijk en wil scheiden van Mohammed. Of dat laatste ook zal lukken is nog maar de vraag. De islamitische wet maakt het voor vrouwen namelijk moeilijk om te scheiden. Terwijl het bij mannen om een eenvoudige procedure gaat, moeten vrouwen een aanvraag bij de rechtbank doen.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rudolphe V.DeBaere

    Zij heeft wel het voordeel dat zij de zus van de Koning van Jordanië is en dus misschien een beetje minder gevaar loopt. Hoewel, een ongeluk schuilt natuurlijk altijd in een klein hoekje. Dus mocht de prinses "plots" verongelukken zal dat toch wel goed moeten onderzocht worden.

  • liesbeth lefever

    Deze vrouw heeft oneindig veel moed ! Zij is een voorbeeld voor veel vrouwen! Vrouwen die denken dat :"Mijn hoofddoek is mijn keuze."