Regisseur van ‘De Heksen’ overleden

RV
De Britse regisseur Nicolas Roeg, die onder meer ‘De Heksen’ maakte, is op 90-jarige leeftijd overleden. Met zijn excentrieke psychologische thrillers heeft de filmmaker door de jaren heen een cultstatus verworven.

Zijn carrière begon met de film ‘Performance’ in 1970, waarin popster Mick Jagger een hoofdrol speelde. De film was in 1968 al af, maar bleef vanwege de voor die tijd schokkende scènes op het gebied van drugs, seks en sadisme twee jaar op de plank liggen. ‘Performance’ werd uiteindelijk een cultfavoriet in de geschiedenis van de Britse cinema.

Ook voor David Bowie was een rol weggelegd in een film van Roeg. In ‘The Man Who Fell To Earth’ uit 1976 speelt de rockster een buitenaards wezen dat op aarde is beland. Roeg heeft verder de klassieker ‘The Witches’ geregisseerd. De film uit 1990 is gebaseerd op het verhaal van Roald Dahl waarin de kleine jongen Luke door heksen wordt veranderd in een muis. Anjelica Huston heeft voor haar rol in deze film meerdere awards gewonnen.

Roeg was de zoon van Nederlandse immigranten.

Nicolas Roeg
AP Nicolas RoegReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.