Proces voor dodelijk arbeidsongeval tegen Michel Van den Brande en zijn bedrijf moet worden overgedaan

photo_news
Het hof van cassatie heeft dinsdag de veroordeling verbroken die "The sky is the limit"-deelnemer Michel Van den Brande en zijn bedrijf Kontrimmo hadden opgelopen voor een dodelijk arbeidsongeval dat in 2014 plaatsvond. Het Gentse hof van beroep had de bedrijfsleider veroordeeld tot een geldboete van 9.000 euro en het bedrijf zelf een boete opgelegd van 36.000 euro. Het proces moet nu overgedaan worden voor het Brusselse hof van beroep.

Het arbeidsongeval vond op 6 mei 2014 plaats in de Gentpoortstraat in Brugge. Daar waren zeven werknemers van Van den Brande bezig met de afbraak van een stelling aan een kerk. Eén van de arbeiders, Kenny D. (29), stond op acht meter hoogte toen hij een buis van zeven kilogram tegen zijn achterhoofd kreeg. De jongeman uit Deinze viel naar beneden en was op slag dood.

De correctionele rechtbank veroordeelde Michel Van den Brande in het voorjaar van 2016 tot een celstraf van 8 maanden met uitstel en een geldboete van 9.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Zijn bedrijf werd toen veroordeeld tot een geldboete van 36.000 euro boete, waarvan de helft met uitstel. De ouders van Kenny D. kregen elk een morele schadevergoeding van 5.000 euro toegewezen.

Van den Brande en Kontrimmo gingen in beroep maar werden ook door het Gentse hof van beroep schuldig bevonden, al paste het hof wel de straffen aan. Michel Van den Brande kreeg een effectieve geldboete van 9.000 euro en Kontrimo een effectieve geldboete van 36.000 euro.

Dat arrest is nu door het hof van cassatie verbroken en het proces moet overgedaan worden voor het hof van beroep in Brussel.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • john big

  Ik heb 35 jr in de Antwerpse haven gewerkt en 3 dodelijke ongevallen zien gebeuren,ben benieuwd wie daar voor veroordeeld is?

 • Patrick Van puymbroeck

  Werkongevallen gebeuren onvermijdbaar en natuurlijk op hoogtes vaak met slechte afloop jammerlijk maqr nooit vooroordelen als je het niet weet dit deden we in de kleuterklas

 • Thierry Vansweevelt

  Wat kan dat bedrijf er nu aan doen als er een buis valt waardoor die kerel valt?

 • Rudy Deglain

  Stellingbouw en veiligheid zijn geen vrienden. Alles moet ook veel te snel gaan om kosten te drukken. Dat de overheid nog meer buitenlandse werkkrachten naar hier haalt. Zij betalen hier niks en doen hier bijna niks op. Goed voor onze economie

 • annie dupont

  blitse wagens kan hij kopen om te blazen ... maar zijn personeel , ...