Pixar-baas verplicht met verlof na beschuldigingen van ongepast gedrag

John Lasseter, CCO van Walt Disney en Pixar.
REUTERS John Lasseter, CCO van Walt Disney en Pixar.
John Lasseter, medeoprichter van animatiestudio Pixar en na de overname door Disney ook chief creative officer (CCO) van Walt Disney Animation Studios, neemt zes maanden verlof na beschuldigingen van ongepast gedrag. Dat heeft hij vandaag aan zijn personeel gemeld in een e-mail.

Lasseter is de regisseur en schrijver van succesvolle animatiefilms zoals de 'Toy Story'-reeks, 'A bug's life' en 'Cars' en heeft twee Oscars op zijn naam staan. Hij gaat nu op "een sabbatical van zes maanden" na enkele "pijnlijke gesprekken" over "misstappen" waarbij personeelsleden zich "niet gerespecteerd of ongemakkelijk" voelden, luidt het in de e-mail.

"Ik wil mij vooral verontschuldigen aan iedereen die ooit een ongewenste omhelzing van mij heeft gekregen of eender welk ander gebaar dat volgens hen op een of andere manier een grens overschreed," zegt Lasseter. "Ongeacht hoe goed mijn intenties waren, iedereen heeft het recht om zijn eigen grenzen te stellen die gerespecteerd moeten worden."

Reactie Disney

Disney laat in een mededeling weten veel belang te hechten aan een "omgeving waarin alle werknemers gerespecteerd en aangemoedigd worden om hun beste werk af te leveren". "Wij stellen Johns openhartigheid en oprechte verontschuldiging op prijs en staan volledig achter zijn sabbatical."

Getuigenissen

Na Lasseters aankondiging kwamen meteen de eerste anonieme getuigenissen naar boven. Aan The Hollywood Reporter vertelde een werknemer die al lange tijd voor Pixar werkt dat Lasseter jonge werkneemsters vaak "vastgreep, kuste en opmerkingen maakte over hun uiterlijk".

Nog volgens The Hollywood Reporter zou actrice en scenariste Rashida Jones, die samen met onder meer Lasseter aan het verhaal van 'Toy story 4' werkte, samen met haar schrijfpartner Will McCormack vroegtijdig uit het project zijn gestapt wegens ongewenste avances door Lasseter. 
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Vergeynst Hilda

  Straks mogen ze iedereen met verplicht verlof sturen, Plots gaan alle vrouwen met zulke verhalen naar boven komen. Er zal altijd wel iemand zijn die hen eens ongepast aangeraakt hebben, laat de verhalen maar komen, we zullen er van lusten.

 • Jan Catrysse

  Met zo'n overhemd zijn alle grenzen natuurlijk al gauw overschreden ;-)

 • dol de peeze

  Tja wat is grensoverschrijdend. Blijkbaar is iemand zijn ogen kijken ook al grensoverschrijdend tegenwoordig. Dan moet ik ook gaan beginnen oppassen want ik kijk altijd in de mensen hun ogen als ik ermee praat. In ogen kan je veel afleiden van emoties en kan ik inschatten hoe ik het beste reageer, maar bon blijkbaar is dat grensoverschrijdend ik zal dan maar iets lager kijken maar dat mag ook niet zeker?

 • Bart Wolkaerts

  Ja het is zo ver "ongewenste omhelzing ", mensen die graag knuffels geven, het is grensoverschrijdend gedrag. De mensheid is toch een zielige bedoening geworden.

 • Harm Tim

  Hij geeft het gelukkig zelf toe, ze leren wel, de Alfa mannetjes...