Piet Huysentruyt: “Niemand heeft het geweten, maar ik heb een depressie gehad”

.
VRT .
Verhuist Piet Huysentruyt naar Zuid-Afrika? De tv-kok en sterrenchef zegt het vanavond in 'Die huis' niet met zoveel woorden, maar de hints die hij geeft, wijzen duidelijk in die richting. Na een drukke carrière (op tv én in zijn restaurant) lijkt het hem tijd om elders gas terug te nemen. "Als je je hier opjaagt, lachen ze met je."

"Of dit mijn land is? Stap voor stap." Het zijn de woorden van Piet Huysentruyt vanavond in 'Die huis'. "Hier is er toch meer ruimte en vrijheid. Als je je hier opjaagt, lachen ze met je. Maar ik zal wel overleven in dit trage Zuid-Afrika. En ik zal, als het past, hard genoeg roepen dat ze me in Vlaanderen zullen horen."

De uitspraak leunt aan bij Huysentruyts eerdere plannen om zijn restaurant Likoké in het Zuid-Franse Les Vans over te dragen aan zijn zoon Cyriel. Die heeft daar nog een paar maanden voor, want het restaurant, dat één Michelinster heeft en van Gault&Millau 17 op 20 én 4 koksmutsen kreeg, is gesloten tot vrijdag 22 maart 2019.

De bij momenten verrassende aflevering met Huysentruyt lijkt in alles een beetje een overzicht van zijn leven en zijn tv-carrière. "Het is een zeer mooi afscheid van televisie, want ik heb geen tv-programma meer."

Congo-trauma

In de tv-kamer van Die huis krijgt Piet filmpjes te zien van pa en ma Huysentruyt in Congo. Ze hadden er een koffieplantage, maar bij de onafhankelijkheid is de familie Congo moeten ontvluchten. Het is nog altijd met een krop in de keel als Piet over die periode spreekt en denkt aan hoe zijn vader gekrenkt is teruggekeerd naar België. Het is het onverwerkte verleden van de familie Huysentruyt. Het heeft de familie getekend, het heeft Piet getekend.

Autistisch perfectionisme

Wat hem verder vooral zal bijblijven van 'Die Huis', is het moment dat Jeroen Meus plots in de Zuid-Afrikaanse villa opduikt. Met de gevleugelde woorden "Ik spring eens in een vliegmachien, alleen maar om jou te zien". Huysentruyt schrikt zodanig dat hij zelfs niet meer uit zijn woorden geraakt. 

Voor de sterrenchef is Jeroen Meus zijn enige echte opvolger. "Jeroen is een echte vakman. Zijn komst heeft me heel gelukkig gemaakt." Beiden hebben het nog één keer over het pijnlijke moment waarop Jeroen Meus in 2011, een paar maanden na de start van 'Dagelijkse Kost' al een televisiester kreeg, en Piet, met 'SOS Piet' een vaste waarde, met lege handen naar huis moest. "Je moest eens weten hoe ik nadien in een hoekje heb zitten huilen", getuigt Piet. "Het was heftig, ja", antwoordt Jeroen. "Ik heb er toen ook helemaal niet van kunnen genieten".

Huysentruyt oogt bijzonder openhartig in 'Die huis'. Eric Goens gaat dan ook behoorlijk vlot tot op het bot van de chef-kok die Vlaanderen leerde koken. "Ik heb een depressie gehad. Dan word je gek van jezelf. Dat kwam door mijn perfectionisme. Een maniakaal leven is een lastig leven. Ik heb me meer dan eens afgevraagd of mijn autistisch perfectionistisch kantje mijn onderkant zou kunnen zijn."

Opgedragen aan moeder

Enkel over de rel met Sofie Dumont in 2015, waarbij hij zijn opvolgster wegzette met de zin "Dat is Lionel Messi vervangen door FC Poelkapelle" wil hij, ondanks aandringen van Goens, niks meer kwijt. "Ik denk al 24 uur: 'Wanneer gaat hij erover beginnen?' Maar het is voorbij", klinkt het. "Die uitspraak heeft me genekt, ja. Ik had de impact totaal niet verwacht. Er was ook geen impact. Tot er een open brief in een krant verscheen. Maar ik ga er niet op ingaan. Echt niet. Ja, het was mijn laatste nijdige uitspraak, net omdat ze me gekelderd heeft."

De aflevering wordt opgedragen aan Piets 79-jarige moeder Denise, die op 27 maart van dit jaar (een paar dagen na de opnames) overleed. De tv-chef had in Zuid-Afrika al een voorgevoel dat het fout zou aflopen. "De aftakeling is gestart. Ik vrees dat ze deze uitzending niet zal zien", klonk het. Maar hij blikt ook met trots terug op haar leven. "Ik heb het gevoel dat mijn moeder meer en gelukkiger geleefd heeft dan vader. Die kropte alles op en was blij dat hij kon sterven."

Hoe de sterrenchef straks zelf herinnerd moet worden? "Het mag eenvoudig zijn. Hier rust Piet. Niet 'Chef Piet' of 'De Kleine Dwerg'.”
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Griet Maes

  Die uitspraak over Sofie Dumont was volledig terecht. Erg dat deze hem genekt heeft. Ik kijk 1000 keer liever naar een programma met PH dan met SD!

 • willy elsacker

  DE BESTE!en heeft nooit de herkenning gekregen die deze mens verdiende in de plaats kwam een onbekwaam personage dat volgens mij nog wel vele jaren achter de piano van een restaurant kennis moet opdoen !ikzelf ben van het beroep en dit reeds 55jaar en heb ervaring met de kunde en onkunde van velen

 • DIRK VAN DESSEL

  Doodwroeters glijden altijd bergaf naar depressie, "tijd om te leven" is de beste "antidotum" want anders vliegen de jaren "on-beleefd" voorbij.

 • Denschilderman

  Beste aflevering tot nu!

 • Patrick Duyck

  Veel respect voor die mens, de stamvader van de culinaire hype, de grondlegger als het ware