Exclusief voor abonnees

Paula Sémer: “Met mijn kwelduivels heb ik afgerekend. Ik ben in het reine met mijn verleden en met wat komt”

Kristof Ghyselinck
“Die hele beweging van ‘terug naar de natuur’, en zelf soep en confituur maken... Zo willen ze de vrouw weer in de keuken krijgen. Wij aten uit de diepvries, dan hadden we meer tijd om creatief bezig te zijn.” Vrouwenrechten liggen tv-pionier Paula Sémer (94) al haar hele leven na aan het hart. Zelfs in haar laatste levensfase volgt ze de actualiteit en de genderproblematiek op de voet. Dag Allemaal sprak met de kwieke negentiger.

Ik kom op het goede moment op bezoek, zegt Paula. “Want ik heb nieuws. Ik werk mee aan een speelfilm over mijn leven en regisseur Katrien De Groef heeft net vernomen dat ze subsidie krijgt van het Vlaams Audiovisueel Fonds.” Paula stapt een beetje wankel, merken we wanneer we binnenkomen. Ze zoekt wat steun aan een stoel en een kast. In de gang van haar appartement in Watermaal-Bosvoorde staat gelukkig wel een rollator: die geeft haar de vrijheid om te gaan en te staan waar ze wil.

“Soms denk ik: was ik maar twintig jaar jonger. Of veertig of vijftig jaar jonger… Maar ik klaag niet, ik functioneer nog en met mijn hoofd is er gelukkig niks mis.” Later, in het restaurant, spreekt een oudere man aan de bar haar aan. “Wat? 94 jaar? Ah non, dat kan niet”, zegt hij. Paula lacht. “Dat overkomt me geregeld”, knikt ze. “Ik word behandeld als een unicum. Moeilijker vind ik dat ze mij soms zien als een rolmodel. Alsof alle oude madammen moeten kunnen wat ik kan. Dat is niet zo natuurlijk. Ik heb gewoon geluk.”

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Schoensetters

  Und grande dame! Laat ons hopen dat dit icoon nog jaren onder ons blijft!

 • Dirk Keizer

  Fantastische vrouw, grote madam!

 • guido vermeyen

  Al die recepten van grootmoeders keuken, het is dus allemaal voor niets geweest, dank zij die grootmoeders eten we nu smakelijk, in de plaats van fabrieksvoer.

 • Nancy Van de Voorde

  Wat een prachtige vrouw!

 • Bettina De mol

  Chapeau!!! Ik bewonder u, lieve dame!!!!!