Partnergeweld in ‘Familie’ bereikt climax: Gloria gaat compleet over de rooie

Patsy Van der Meeren (Gloria) & Gunter Levi (Peter) zien hun ruzie uitmonden in een gevecht met geweld.
vtm Patsy Van der Meeren (Gloria) & Gunter Levi (Peter) zien hun ruzie uitmonden in een gevecht met geweld.
In ‘Familie’ is Gloria donderdag helemaal door het lint gegaan. Het personage van Patsy Van der Meeren sloeg Peter (Gunther Levi) compleet in elkaar. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het brute partnergeweld zorgde voor onthutsende beelden. Ongezien voor een soap. Nochtans voelden heel wat kijkers de uitbarsting van agressie al een tijd aankomen. Het botert al weken niet meer tussen de twee en Gloria reageerde meermaals overdreven jaloers en bizar, telkens met heftige ruzies vol verwijten en bedreigingen tot gevolg. Op fansites van ‘Familie’ wordt ze al een tijd uitgespuwd als ‘zottin’, ‘feeks’ en ‘een tikkende tijdbom’. “Gooi haar buiten voor er ongelukken gebeuren”, was al meermaals de gouden raad van kijkers voor Peter. En ook: “Peter verdient beter.”

De tv-makers begrijpen de heisa. “Bij interfamiliaal geweld is de vrouw meestal het slachtoffer, maar wij kozen voor de omgekeerde vorm”, zegt Wim Feyaerts, creative producer bij ‘Familie’. “Want dit bestaat ook. Bij mannelijke slachtoffers is het taboe zelfs groter. Hopelijk kunnen we dat met deze plot helpen doorbreken.”

Bij vzw Zijn, een organisatie tegen familiaal en seksueel geweld, moedigt men dergelijke verhaallijnen aan. “Deze tonen de harde realiteit”, klinkt het daar. “Want ondanks het taboe is partnergeweld geen ver-van-mijn-bed-show. Slachtoffers én daders kunnen zich in het verhaal herkennen en het gevoel krijgen dat ze niet alleen zijn. Dat kan een duw in de rug zijn om er over te praten of hulp te zoeken. Misschien komen sommige daders zelfs tot inkeer. Ik ben er zeker van dat het aantal oproepen naar 1712, de hulplijn voor familiaal geweld, de volgende dagen zal toenemen. Verhalen in series zoals ‘Familie’ zijn nog altijd onze beste sensibiliseringscampagnes.’

Info: Slachtoffer, getuige of vermoed je ergens geweld of misbruik? Bel het meldpunt 1712 of surf naar www.1712.be. Het gesprek is gratis én discreet.

Patsy Van der Meeren (Gloria) & Gunter Levi (Peter) zien hun ruzie uitmonden in een gevecht met geweld.
vtm Patsy Van der Meeren (Gloria) & Gunter Levi (Peter) zien hun ruzie uitmonden in een gevecht met geweld.16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Degeest Etienne

  Chapeau dat dit ook eens bespreekbaar kan gemaakt worden. Het was ook een vraag van mij na de enorme reacties na de aflevering waarin Gloria voor de eerste maal over de rooie gaat.

 • Regine Tytgat

  Ik heb het zelf meegemaakt en ik was er niet goed van. Het kwam hard aan die herinneringen. Goed dat ze voor een mannelijk slachtoffer kiezen, want het is een taboe daarover te praten. Mannen zijn evengoed slachtoffer en dat mag ook eens aangehaald worden.

 • Birgit Cee

  Schitterend om de andere kant van de medaille in beeld te brengen. Ik wil ze de kost niet geven, het aantal mannen dat (mentaal) geweld ondergaat.

 • Kurt Decin

  Ik vind het schitterend gespeeld en goed om es aan te tonen dat partnergeweld ook anders kan zijn. Dat mensen zich zo kunnen inleven in een soap toont aan dat het goed geacteerd is! Dus mensen, kom je hen tegen langs de straat.... Het zijn nog altijd acteurs hé.

 • Emi De graeve

  vroeger was er tenminste nog de schooltelevisie en Bonanza, nu meestal rotzooi... :-)