Exclusief voor abonnees

Nu Thomas Vanderveken opnieuw papa wordt: “Veel ouders waarschuwen me voor de druk van een tweede kind”

Thomas Vanderveken.
Joel Hoylaerts / Photo News Thomas Vanderveken.
Thomas Vanderveken (38), momenteel te zien in de driedelige Canvas-serie ‘Weg van het meesterwerk’, weet waar zijn passies liggen. De liefde voor kunst en cultuur is hem met de paplepel ingegeven. Klassieke muziek en zijn piano nemen een prominente plaats in in zijn leven. En dan zijn er nog Véronique Leysen en hun zoontje Otto, die er binnenkort een broertje of zusje bij krijgt. In Story praat Thomas over de kantelmomenten in zijn leven.

KANTELMOMENT 1: “Mijn eerste museumbezoek”

“Ik kom uit een artistiek gezin. Mijn vader (Ugo Prinsen, red.) was acteur en regisseur, mijn moeder organiseert nog altijd kunstprojecten met mensen met een beperking en mijn jongere broer Sam is kunstschilder. Die liefde voor kunst en cultuur heb ik dus van thuis meegekregen. Wij hebben heel vaak musea bezocht, en ik heb dat nooit ervaren als een straf. Integendeel! Ik probeer die lijn nu ook voort te zetten met mijn zoontje Otto. Ik geloof niet in het typische kinderparcours. Een namiddag in een binnenspeeltuin mag best, maar een bezoek aan een museum net zo goed. Wanneer ik op zondag vrij ben, neem ik hem geregeld mee naar het fotomuseum op het Antwerpse Zuid en hij vindt dat fantastisch. Hij krijgt daar tijdens zo’n ontdekkingstocht zo veel prikkels binnen! En waarom zouden kinderen niet mogen lopen of luidop enthousiast zijn in een museum? Mijn eerste concrete herinneringen op dat vlak voeren me terug naar de gezinsvakanties naar de Provence. Ik herinner me grote rotswanden in een groeve met daarop projecties van schilderijen: de Carrières de Lumières vlak bij het dorpje Les-Baux-de-Provence. En dichter bij huis is er een periode geweest, tussen mijn achtste en mijn veertiende, dat mijn vader er een punt van maakte om indien mogelijk elk weekend een uitstap te maken. Dat kon naar een park zijn, maar ook naar een pretpark of naar een museum.”

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luc Boeckx

    De vaders van de jaren 50, 60 enz. tot nu kunnen zo maar niet thuis blijven zoals Thomas kan. Die vaders werkten elke dag van 's morgens tot 's avonds en ook zij beschermden hun kinderen en deden zoveel mogelijk voor hun kinderen. Maar Thomas vergeet dat die kinderen van de vaders van de jaren 50 nog op straat konden spelen. De kinderen speelden veel meer met hun vriendjes dan dat er nu gedaan wordt. Vandaag gebeurt alles digitaal en via de sociale media. Alles is ondertussen veranderd!