Netflix legt vreemde regels op tegen misbruik: "Iemand niet langer dan 5 seconden aankijken"

Kevin Spacey werd ontslagen bij 'House of Cards' vanwege tientallen beschuldigingen over seksueel misbruik.
REUTERS Kevin Spacey werd ontslagen bij 'House of Cards' vanwege tientallen beschuldigingen over seksueel misbruik.
Na het fiasco met Kevin Spacey, wil Netflix het zekere voor het onzekere nemen  op de set van hun vele films en series. De zender voerde een hoop regeltjes in, die op het eerste zicht nogal bizar overkomen.

Niemand langdurig omhelzen, niet flirten, geen telefoonnummers vragen als daar vooraf geen toestemming voor gegeven is én elkaar niet langer dan 5 seconden aankijken. Vooral die laatste richtlijn vinden vele medewerkers een beetje eng. 

De informatie komt van medewerkers die er online grapjes over maken. "Het is gewoon belachelijk", lacht één van de personeelsleden op de set van 'Black Mirror'. "Mensen lachen ermee, ze kijken elkaar aan, tellen tot 5, en kijken dan weg."

Daarnaast moesten alle leden van het hoger kader naar een meeting waar werd uitgelegd wat wel en niet door de beugel kon op gebied van contact met hun werknemers. Bovendien is er nu een meldingsplicht: wie ongewenst gedrag ziet op de set, moet dat meteen aan het bestuur doorgeven. 

Netflix stelt de negatieve commentaar over de aanpak niet op prijs. "Wij willen dat elke productie waar wij aan werken, een veilige, respectvolle werkomgeving is. We zijn trots op onze training tegen seksuele intimidatie en hopen dat deze aanpak mensen de kracht zal geven om zich sneller uit te spreken over ongewenst gedrag." Of de 5-seconden regel ook wel degelijk bestaat, bevestigen ze niet. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Walter Roesems

  Amerikaanse preutsheid en hypocrisie

 • Robert Tijsmans

  De totale verdwazing neemt schrikbarende vormen aan.

 • joeb granaat

  dus geen Netflix meer kijken maar flixnet dat is gratis

 • valere vermeulen

  Netflix?? probeer eens Flixtor of Solarmovie...