Nederlandse recensent niet mals voor The Jane van Sergio Herman: “Buitengewoon onhartelijk”

Sergio Herman in The Jane
ANP Kippa Sergio Herman in The Jane
Een etentje bij The Jane, het tweesterrenrestaurant van Sergio Herman en Nick Bril in Antwerpen, is erg gegeerd. Een tafeltje bemachtigen is niet gemakkelijk; de reserveringstermijn bedraagt momenteel drie maanden. Maar is het wel de moeite waard? Joël Broekaert, recensent voor het NRC Handelsblad, had alvast enkele fikse punten van kritiek. “Wat ze hier flikken gaat echt wel heel ver.”

Broekaert trok met zijn vrouw naar The Jane voor een etentje, en vond de ontvangst er ‘buitengewoon onhartelijk’. “‘Onder welke naam heeft u gereserveerd mevrouw?’ Dat zijn de exacte allereerste woorden die tot ons gesproken worden wanneer we The Jane binnenlopen. Geen welkom. Geen wat leuk dat u er bent.” Prompt staat er al een bord voor hun neus. “Geen uitleg. Een amuse? In onze servet gevouwen ligt een kartonnen kaartje met het lunchmenu. Het kommetje voor ons blijkt de eerste gang. Oei, we zijn al van start.”

Wanneer de recensent meldt dat zijn vrouw liever geen vlees eet, wordt dat niet echt op begrip onthaald. Dat hadden ze immers bij de reservering moeten doorgeven. “De kelner is not amused en dat mogen we blijkbaar weten ook.” Er wordt hen ook een supplement van 15 euro aangerekend omdat de diëtaire wensen niet aangegeven waren bij de reservatie. Als Broekaert even later ook een ander wijn-arrangement dan zijn vrouw vraagt, krijgt hij opnieuw protest van de kelner. “‘De wijnen komen met nogal veel uitleg, en als u twee verschillende wijnen heeft dan staan we zo lang bij u aan tafel en krijgt u te veel informatie”, is de uitleg. De recensent dringt aan. “Ostentatief schoorvoetend wordt er ingestemd.”

Wat is dat nou voor moeite?

“Met zichtbare tegenzin een menu aanpassen is één ding (daar een supplement voor vragen is pushing it), maar dat geëmmer over die wijn is echt een gotspe (iets tussen gewaagd en brutaal in, nvdr.). Je schenkt ze toch per glas, wat is dat nou voor moeite? De sfeer is het eerste half uur ronduit onhartelijk en het kost ons zeker drie gangen om het van ons af te schudden. Jammer, want er wordt bijzonder goed gekookt bij The Jane. Ik wou dat ik daar nu meer woorden voor over had.”

“Het is zeker de moeite om eens bij The Jane te gaan eten”, rondt Broekaert af. “Het probleem is: dat vindt The Jane ook. Een beetje te veel. Aan het eind van de dag rekenen we hier een kleine 500 euro af met z’n tweeën. Dan mag je wel iets toeschietelijker zijn. Op z’n minst. Hoe goed je ook kan koken.”

Lees hier de volledige recensie.
81 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lien Vermeiren

  Zowel in The Jane als bij Pure C hadden wij een gelijkaardige ervaring: de gerechten zijn waw maar de service en houding van management en personeel is onuitnodigend, blasé en inderdaad -not amused- als je om enige flexibiliteit vraagt. 500 euro betaal je voor een totaalervaring die je niet enkel uit het menu kan meekrijgen, bij beide restaurants hadden we het gevoel dat we de arrogantie moesten trotseren om even van het eten te kunnen proeven. Jammer en niet voor herhaling vatbaar.

 • George Verbeek

  Alles hangt ervan af op welke toon je aangeeft het menu te willen veranderen, andere wijnen te willen dan voorzien etc. Als je dat op ultra arrogante wijze vraagt is het wel normaal dat men geprikkeld reageert.

 • jean pierre Tibermont

  Als men daar gaat eten moet ge achteraf niet zagen dat nogal duur was !

 • FIEN VAN DEN EYNDE

  Uw eigen houding is volgens mij belangrijk, zelf ben ik nooit onvriendelijk of onbeleefd behandeld, dat zowel in Belgie als in het buitenland tot in 3 sterrenrestaurants toe. Kom er zelf niet binnen met een dikke nek en gedraag u tegenover het personeel als uw gelijke...wat ze ook zijn, tenslotte moet iedereen voor zijn boterham of 3 sterrenrestaurant te betalen, WERKEN.

 • Marc Van Winckel

  Dat het onthaal niet professioneel is en de ‘chef ‘ geen ander gerecht kan creëren toont aan hoe blasé dergelijke restaurants zijn . Voor mij moet bv het lamsvlees goed zijn : Ierlands is goed maar voor sommige moet het lam uit Australië komen en gevoederd zijn met gras van de Machu Pichu , en kruiden uit Canada , en gebakken in boter uit Zuid Afrika . Laat ze maar eens blind proeven . En dan dikwijls nog etiketten drinkers erbij !