Natalie Portman weigert prijs, en daar reageert Israël woedend op

Natalie Portman zal niet naar de uitreiking van de Genesis Prize gaan, die dan ook is afgelast.
EPA Natalie Portman zal niet naar de uitreiking van de Genesis Prize gaan, die dan ook is afgelast.
In Israël is boos gereageerd op de weigering van de Amerikaans-Israëlische actrice Natalie Portman om uitreiking van de Genesis Prize bij te wonen. De Oscar-winnares wil de prijs niet in ontvangst nemen uit protest tegen het anti-Palestijnse beleid van premier Benjamin Netanyahu. Hij zou spreken tijdens de ceremonie, maar de uitreiking is afgelast.

Leden van de Likoed-partij van Netanyahu hebben geopperd Portman haar paspoort en staatsburgerschap te ontnemen. Volgens sommige ministers uit het Israëlische kabinet is de actrice "gemanipuleerd door de Palestijnen geleide internationale boycotcampagne tegen Israël".

Afgelopen november werd bekend dat Portman de prijs won. Die gaat jaarlijks gaat naar 'buitengewone individuen die een inspiratie vormen voor de volgende generatie joden, vanwege hun uitstekende professionele prestaties en toewijding aan de joodse waardes en het joodse volk'.

Destijds reageerde de actrice, die in Jeruzalem is geboren, nog dankbaar.

"Gebeurtenissen in Israël zijn extreem betreurenswaardig" 

"We zijn bedroefd dat mevrouw Portman heeft besloten om om politieke redenen niet aanwezig te zijn bij de Genesis Prize-ceremonie. We zijn bang dat haar beslissing ervoor zorgt dat onze filantropische organisatie een politiek karakter krijgt, iets dat we de afgelopen vijf jaar hard hebben geprobeerd te vermijden", aldus een verklaring van de organisatoren van de prijs.

"De meest recente gebeurtenissen in Israël heeft ze als extreem betreurenswaardig ervaren", citeerde de stichting het management van Portman. Er werd meteen verwezen naar de doden en gewonden die het Israëlische leger de voorbije weken maakte in de Gazastrook.

"Kan kritisch zijn zonder het land te boycotten"

Op Instagram maakt Portman vandaag duidelijk dat de Israëlische premier Netanyahu het probleem vormt. "Ik koos ervoor niet te gaan omdat ik niet de indruk wil wekken dat ik Benjamin Netanyahu steun", schrijft ze. Portman ontkent dat ze deel uitmaakt van de BDS-beweging, een wereldwijde campagne die op vreedzame wijze oproept tot een boycot van Israël. "Zoals veel Israëli's en Joden over de hele wereld, kan ik kritisch zijn over het Israëlische leiderschap zonder het hele land te willen boycotten."

"Omdat ik om Israël geef, moet ik een vuist maken tegen geweld, corruptie, ongelijkheid en machtsmisbruik", schrijft ze nog.

Israël kreeg de afgelopen weken veel internationale kritiek vanwege de gewelddadige reacties op de Palestijnse protesten bij de grens met de Gazastrook. Zeker 35 Palestijnse demonstranten werden door Israëlische scherpschutters doodgeschoten, en honderden anderen raakten gewond.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michael Aerts

  Ja, Bert waar gaan we naar toe in deze wereld als acteurs en actrices ook een eigen mening mogen hebben....

 • Jeroen Roelants

  Respect!

 • Jean De Grande

  Is die intussen niet verhuisd naar Canada?

 • geert stockman

  Voor haar volgende film , geraakt ze niet meer aan budget .

 • Leila Ali

  Zou volledig hetzelfde doen als ik haar was ,men moet meer "NEE" durven zeggen tegen onrecht !