Zangeres Anneke Grönloh (76) overleden

Anneke Grönloh
ANP Kippa Anneke Grönloh
Zangeres Anneke Grönloh is in haar woonplaats in Frankrijk op 76-jarige leeftijd overleden. Volgens haar management was ze de bestverkopende zangeres in Nederland. Haar grootste hits waren 'Brandend Zand', 'Soerabaja' en 'Paradiso'. Wereldwijd verkocht ze 30 miljoen platen.

Grönloh (geboren in 1942 in Nederlands-Indië) had ook veel succes in Duitsland, het voormalige Joegoslavië en het Verre Oosten. Vaak trad ze op in Indonesië. Begin jaren zestig werd ze een waar popidool met veel nummer één hits op rij. In 1964 deed ze mee aan het Eurovisie Songfestival, met het liedje 'Jij bent mijn leven'. In de jaren zeventig legde ze zich vooral toe op luisterliedjes en jazz. Ook speelde ze in de Sleeswijk Revue, en in de theaterprogramma's van Ramses Shaffy, Rudi Carrell en cabaretgroep Purper.

Op maatschappelijk gebied maakte Grönloh zich druk over het taboe rond aids. Ze gaf een aantal benefietconcerten om de ziekte onder de aandacht te brengen. Het maakte haar net als Willeke Alberti en de Zangeres zonder Naam geliefd bij homo's.

Afscheid

In 2016 kreeg de zangeres twee longembolieën en sindsdien was ze afhankelijk van een zuurstofapparaat. Halverwege vorig jaar besloot ze te stoppen met haar carrière en nam ze afscheid van haar publiek.

De zangeres was officier in de Orde van Oranje-Nassau. President Megawati Sukarnoputri benoemde haar tot Cultureel Ambassadrice van Indonesië. Het besloten afscheid zal plaatsvinden in familiekring in Frankrijk. Later volgt een herdenking in Nederland.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny verbeeck

  Weer een icoon minder , jammer . RIP

 • ivo simons

  Vele mooie herinneringen aan deze lieve mens/zangeres.

 • Jeff Smulders

  Ben maar blij Anneke, het Europa waar jij beroemd bent geworden bestaat niet meer, je was een van mijn jeugdzangeressen, ik ben nu 65 en heb nog van uw zang mogen genieten. Nu worden we uitgeleverd aan de islam en het verraad van de EU, ik hoop dat ik snel zal volgen rust zacht groot zangeres. .

 • Don Tessers

  R.I.P. lieve Anneke.

 • robert van puyenbroeck

  Altijd een prachtige stem en idool in de jaren 60-70. Groot verlies en sterkte aan de familie.